Deficitul forţei de muncă ameninţă economia Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia şi Egiptul ar putea exporta mâna de lucru care lipseşte deja în multe ţări din Uniunea Europeană Un lucru e cert, Europa este tot mai bătrână, iar în următoarele decenii

Turcia şi Egiptul ar putea exporta mâna de lucru care lipseşte deja în multe ţări din Uniunea Europeană

Un lucru e cert, Europa este tot mai bătrână, iar în următoarele decenii forţa de muncă a continentului se va împuţina cu 60 de milioane de oameni. Economia de piaţă a înlesnit circulaţia bunurilor şi a capitalului, dar pentru muncitori e tot mai greu să treacă peste graniţe şi să ocupe posturile vacante. Care este atunci soluţia?

Reuniţi în Elveţia, la Davos, cu ocazia Forumului Mondial al Economiei, specialiştii propun o soluţie politică nepopulară: imigranţii bine pregătiţi pot acoperi deficitul de forţă de muncă, care creşte pe măsură ce sporul natural scade şi numărul pensionarilor e tot mai mare, relatează International Herald Tribune. "Problema viitorului este lipsa forţei de muncă", spune Kenneth Rogoff, profesor la Harvard şi fost economist-şef la Fondul Monetar Internaţional. Problema, spune el, este că "Europa riscă o criză demografică în viitorul apropiat, dar este ostilă faţă de imigraţie". Potrivit unor estimări, populaţia Europei va scădea în următoarele decenii, iar în unele ţări declinul va fi dramatic. Germania, de exemplu, care are acum peste 80 de milioane de locuitori şi este cea mai mare ţară din Uniunea Europeană, ar putea rămâne cu o populaţie de doar 25 de milioane de oameni până la sfârşitul acestui secol.

Imigranţii, cea mai bună soluţie pentru un continent prea bătrân

Potrivit specialistului în demografie, Nicholas Eberstadt, de la American Enterprise Institute, 2006 a fost probabil primul an în care numărul de decese l-a depăşit, în vestul Europei, pe cel al naşterilor. Astfel, experţii sunt de părere că doar un flux mai mare de imigranţi ar putea duce la creşterea populaţiei. Dacă declinul nu va fi stopat, sistemul european de pensii de stat, dar şi sistemul de sănătate, vor fi puse sub o mare presiune, iar aceste probleme vor submina competitivitatea continentului în concurenţa cu alte economii majore, ca cea a SUA, unde populaţia îşi menţine un ritm de creştere sănătos. Alegătorii europeni rămân însă refractari la cele două soluţii care le-ar ajuta economiile: aderarea Turciei la Uniunea Europeană şi o relaxare a legilor imigraţiei, arată "International Herald Tribune". Impactul îmbătrânirii populaţiei se resimte deja în economia europeană. Unele segmente ale pieţei forţei de muncă duc lipsă de specialişti în timp ce rata şomajului continuă să fie mai mare decât cea din SUA.

Potrivit agenţiei de recrutare Manpower, în Germania şi în Marea Britanie, există peste 1 milion de locuri de muncă neocupate. Companii precum gigantul german Siemens sau grupul britanic de telecomunicaţii BT se plâng că nu reuşesc să-şi umple posturile vacante.

Spaţiul comunitar are nevoie de muncitorii din Turcia şi Egipt

David Arkless, director la Manpower, spune că restricţiile impuse imigranţilor în multe ţări europene împiedică companiile să acopere necesarul de forţă de muncă specializată. Fluxul de imigranţi a scăzut în ultimele decenii în unele ţări din Europa, printre care Germania şi Danemarca. "Niciun politician nu este reales dacă încurajează imigraţia. În Germania, sunt 687.000 de locuri de muncă vacante, dar graniţele sunt închise, aşa că nu există nicio intenţie de a-i lăsa pe imigranţi să le ocupe", spune Arkless.

Turcia şi Egiptul îşi vor majora în următoarele două decenii forţa de muncă instruită. Din cauza îmbătrânirii, Uniunea Europeană va avea mai puţin cu 60 de milioane de muncitori în zece ani. "Iar aici sunt incluse şi noile state membre, Bulgaria şi România", spune Arkless, citat de Business Week. În acelaşi timp, în Turcia şi în Egipt, 60 de milioane de oameni vor fi în căutarea unui loc de muncă. Manpower sfătuieşte guvernele europene să readucă vârstnicii pe piaţa muncii, să relaxeze legislaţia muncii şi să recalifice muncitorii. Dar toate aceste măsuri sunt insuficiente, fără o revizie masivă a legilor europene referitoare la imigraţie.

În timp ce dezvoltarea economiei de piaţă a dus la liberalizarea graduală a bunurilor şi capitalurilor, mişcarea forţei de muncă a rămas restricţionată. "Aceasta este una dintre cele mai mari ironii ale zilelor noastre: tehnologia le-a uşurat oamenilor libera circulaţie, dar guvernele au făcut acest proces tot mai dificil", spune Eberstadt.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite