Dan Ioan Popescu intră în afaceri la lumina zilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o lună după ce a primit în justiţie verdictul de "avere curată", fostul ministru al industriilor şi-a deschis firmă de imobiliare. Pe o piaţă imobiliară cu randamente explozive, Dan

La o lună după ce a primit în justiţie verdictul de "avere curată", fostul ministru al industriilor şi-a deschis firmă de imobiliare.

Pe o piaţă imobiliară cu randamente explozive, Dan Ioan Popescu poate pune la lucru activele imobiliare consistente acumulate în perioada cât a fost ministru.

La sfârşitul lunii noiembrie 2007, la Registrul Comerţului este înregistrată firma ELDAPO SRL, al cărei principal obiect de activitate îl reprezintă dezvoltare (promovare) imobiliară. Aparent o ştire banală. Devine însă interesantă dacă ne uităm la cei doi asociaţi - Popescu Ioan-Dan şi Popescu Elena, ambii cu participaţii egale la capitalul social de 2.000 de lei.

Este vorba de fostul ministru al industriilor din perioada 2001-2004, respectiv de soţia acestuia. Sediul social al firmei administrate de doamna Popescu se află pe Calea Victoriei, în aceeaşi clădire în care locuieşte familia, dar cu un etaj mai sus. Contactat de ziarul "Adevarul", Dan Ioan Popescu s-a arătat deranjat de întrebările noastre - "ce, nu am voie să mă ocup de afaceri imobiliare?"


Deputatul PC spune că până acum firma nu a avut activitate, dar că are de gând să se ocupe de afaceri în viitorul apropiat, chiar mai devreme de terminarea mandatului. În ceea ce priveşte planurile de viitor, fostul ministru spune că se va ocupa "de tot ce ţine de domeniul imobiliar, inclusiv activitatea de construcţii". Se pare că afacerile imobiliare vor deveni principala preocupare a lui Dan Ioan Popescu întrucât, după cum spune, nu s-a gândit dacă mai candidează pentru un nou mandat de parlamentar.

Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, Dan Ioan Popescu nu şi-a reînnoit declaraţiile de avere şi de interese la sfârşitul anului 2006, iar atunci nu figura cu nicio participaţie la vreo societate comercială. În schimb, în declaraţia de avere apare o listă consistentă de imobile şi terenuri. Dan Ioan Popescu, devenit celebru sub acronimul DIP, este un politician controversat. De numele său, ca fost ministru al industriilor în perioada 2001-2004, se leagă începutul marii privatizări a companiilor de stat din domeniul energetic, în primul rînd a Petrom. Sub mandatul său s-a perfectat ceea ce în scurt timp avea să fie catalogat drept cedarea ţiţeiului romînesc către austriecii de la OMV.


Scandal cu averea El DIPo


Dan Ioan Popescu a intrat însă în colimatorul presei şi justiţiei prin scandalul averii acumulate în perioada cât a fost ministru. În vara anului 2005, Parchetul general a început verificarea averii, pornind de la aparenta inadvertenţă constatată între cheltuieli de 74 miliarde de lei vechi şi venituri de numai 28 de miliarde.

La începutul anului 2006, a fost pus sub acuzare de Comisia de verificare a averilor demnitarilor. Explicaţiile fostului ministru s-au centrat pe "incompetenţa experţilor", care nu ar fi ştiut să citească transferurile contabile, sumele regăsindu-se în principal în veniturile realizate de soţia sa. În octombrie 2007 însă, cazul este închis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în favoarea fostului ministru. Magistraţii au ridicat sechestrul asigurător pus asupra mai multor imobile şi terenuri aparţinând lui Dan Ioan Popescu.


Pe fondul problemelor de imagine, fostul ministru este epurat din vârful PSD, în toamna lui 2006, dar imediat trece în barca Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite