Dacia opreşte motoarele pentru două săptămâni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constructorul auto stopează din nou producţia, din 20 noiembrie până în 7 decembrie, din cauza scăderii cererii globale pentru maşini. Dacia a mai apelat la această măsură între 30-31 octombrie şi urmează să mai închidă producţia între 13-14 noiembrie. În total, la Dacia nu se va lucra timp de 21 de zile.

Dacia a decis să oprească producţia între 20 noiembrie şi 7 decembrie 2008, măsură la care constructorul auto a mai apelat pentru alte patru zile, respectiv 30-31 octombrie şi 13-14 noiembrie, din cauza scăderii pieţelor auto externe, unde sunt livrate 65% din modelele Logan.

În această perioadă de pauză, cei 9.000 de angajaţi vor primi totuşi 85% din salariul total brut, conform Contractului Colectiv de Muncă Dacia 2008.  Totodată, ei vor beneficia de tichetele de masă aferente zilelor de întrerupere a activităţii, tichete pe care le-au primit în avans.

“Adâncirea crizei financiare şi economice în luna octombrie duce la o scădere importantă a pieţelor auto, inclusiv cea a României”, au transmis oficialii Dacia, care se aşteaptă ca tendinţa să continue şi în lunile următoare.

Potrivit companiei, în condiţiile în care piaţa mondială a scăzut cu 9% în octombrie 2008 faţă de perioada similară din 2007, exporturile Dacia au crescut cu 20,2%. Cu toate acestea, creşterea cotelor de piaţă ale Dacia nu poate compensa scăderea masivă a pieţelor auto din Europa, arată constructorul.

Cauze duble în România

Pe piaţă locală, Dacia este afectată atât de criza financiară, cât şi de invazia autoturismelor second-hand, odată cu aplicarea noii legislaţii privind taxa auto, intrată în vigoare de la 1 iulie 2008. Criza are efecte asupra creditului, în condiţiile în care peste 60% din maşinile noi marca Dacia sunt cumpărate prin credit sau leasing, comentează Dacia. Piaţa auto locală a scăzut în octombrie 2008 faţă de octombrie 2007 cu circa 30%, potrivit datelor APIA.

Pauză pentru 22.000 de Loganuri

După anunţul de aseară, rezultă că Dacia a planificat oprirea producţiei pentru un total de 21 de zile, timp în care constructorul ar fi produs peste 22.000 de autoturisme. Considerând un preţ mediu unitar de 8.500 de euro, valoarea autoturismelor oprite de la producţie se ridică la peste 180 de milioane de euro.

Reprezentanţii Dacia au menţionat că în această perioadă va continua să funcţioneze doar centrul CKD (pachete de piese destinate exportului şi asamblării în alte uzine - n.r.). Totuşi, activitatea de export de autovehicule va fi şi ea sistată.

Opriri şi în primăvară

Uzina Dacia de la Mioveni a produs în primele 10 luni ale acestui an un număr de 224.000 de vehicule, depăşind producţia întregului an 2007, de 222.914 unităţi.

Constructorul auto a avut iniţial un obiectiv de producţie de 310.000 de maşini pentru întregul an, revizuit în această toamnă la 260.000-270.000 de maşini, din cauza scăderii cererii.

La uzina de la Mioveni, activitatea a mai fost întreruptă timp de trei săptămâni, în lunile martie-aprilie, din cauza unei greve a angajaţilor. Renault-Dacia nu a comunicat numărul de unităţi pe care nu le-a fabricat din această cauză, însă a precizat că pierderile s-au ridicat la 13 milioane de euro.

Succesul Renault

Veniturile Dacia au crescut cu 24,5% anul trecut, la peste 2 miliarde de euro. În acelaşi timp, profitul net al companiei a urcat cu 17,2%, până la 132,54 milioane euro.

Potrivit celui mai recent raport financiar al alianţei Renault-Nissan, Dacia a “săltat” profitul grupului francez, înregistrând cea mai bună performanţă dintre toate mărcile companiei.

Decizia Dacia intervine în momentul în care, potrivit Comitetului Constructorilor Francezi de Automobile, înmatriculările mărcii pe piaţa franceză, cea mai mare piaţă de export pentru Logan, au urcat cu 42% la peste 42.000 de unităţi în primele 10 luni ale anului.

Totodată, potrivit cifrelor furnizate, Dacia a produs în primele 10 luni ale anului 224.000 de automobile, cu 28% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2007.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite