DHL şi TNT se luptă pentru primul loc pe piaţa de curierat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două companii deţin peste 70% din piaţă, restul fiind împărţit de UPS, Poşta Română, Cargus, FedEx, Curiero şi TCE Estimată la valoarea de 150 milioane de euro în 2006 şi o

Cele două companii deţin peste 70% din piaţă, restul fiind împărţit de UPS, Poşta Română, Cargus, FedEx, Curiero şi TCE

Estimată la valoarea de 150 milioane de euro în 2006 şi o rată de creştere anuală de 30%, piaţa autohtonă de curierat este dominată de două companii multinaţionale, în speţă DHL şi TNT. Acestea îşi dispută peste 70% din piaţă. Lider, cu o cotă de piaţă de 40,8% este DHL, companie de curierat expres şi logistică, urmată de TNT, cu un procent de 30,2%.

În plus, pe piaţa autohtonă mai activează companii precum UPS, care deţine o cotă de 14,4%, dar şi Cargus, Fan Courier, Curiero sau TCE Logistică. Potrivit directorului general al TCE Logistică, o pondere foarte mare din valoarea pieţei de curierat în 2006 a fost deţinută de Poşta Română.

În acest context, DHL International România estimează că îşi va consolida şi în acest an poziţia fruntaşă deţinută în regiune, printr-o cifră de afaceri în creştere. "DHL International România estimează pentru anul în curs o creştere de 30% a cifrei de afaceri faţă de anul trecut, la peste 40 milioane de euro, pe fondul creşterii pieţei de curierat şi extinderii activităţii, de la 30 de milioane de euro, în 2006", a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul general al companiei Gian Sharp. Primele două luni ale anului în curs au înregistrat creşteri de 30% faţă de perioada similară a anului trecut. Compania va investi în acest an circa trei milioane de euro pentru extinderea reţelei de centre de distribuţie la nivel naţional şi pentru achiziţia de noi autovehicule. Planurile de dezvoltare a companiei s-au concretizat şi prin lansarea primului avion dedicat cargo Boeing 757-200SF din România. Potrivit oficialilor companiei, noua investiţie reprezintă aeronava cu cea mai mare capacitate de transport utilizată de companiile de profil pe piaţa locală, de peste 30 de tone, aproape dublu faţă de capacitatea existentă în prezent. În plus, până la sfârşitul acestui an, DHL intenţionează să-şi extindă reţeaua naţională prin achiziţionarea a încă 120 de autovehicule şi creşterea numărului de puncte de lucru în teritoriu cu aproximativ 20%. Potrivit lui Sharp, piaţa de curierat extern s-a ridicat anul trecut la 45 milioane de euro, valoarea totală a pieţei de curierat, inclusiv activităţile locale, cifrându-se la 150 milioane de euro. Creşterea acestui segment se va menţine şi pe termen lung, Shapr anticipând că salturile anuale vor fi în următorii cinci ani de circa 30-40%, pe fondul simplificării procedurilor vamale după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană. DHL, deţinută de Deutsche Post World Net, activează în două sectoare - logistică şi curierat expres. Compania a raportat anul trecut venituri de 60 miliarde de euro la nivel global, activitatea de curierat contribuind cu 17,2 miliarde euro. DHL a intrat pe piaţa românească în urmă cu 16 ani şi deţine o reţea de 26 de centre de expedieri şi unităţi de servicii în 23 de oraşe din ţară, deservite de o flotă de peste 230 de autovehicule.

TNT mizează pe creşterea cu 30% a cifrei de afaceri

De cealaltă parte, compania de curierat TNT şi-a bugetat pentru anul în curs afaceri de 33 milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de anul 2006, când a atins un nivel de peste 25 milioane de euro. Aşteptările TNT România se bazează atât pe evoluţia pronunţat ascendentă a pieţei, determinată în principal de intensificarea schimburilor comerciale internaţionale, cât şi pe planurile de dezvoltare ale firmei. Potrivit oficialilor companiei, aceste planuri au început să se materializeze în cursul acestui an prin aducerea unei noi aeronave Boeing 737-300F de mare capacitate - 16.5 tone pe Aeroportul "Henri Coandă" şi vor continua cu dezvoltarea unui nou centru operaţional cu dotări tehnologice de mare performanţă pe acelaşi aeroport. De asemenea, strategia de dezvoltare a companiei include şi programe investiţionale dedicate centrelor de sortare din Timişoara, Cluj Napoca şi Braşov, ca şi lansarea de noi servicii în gama de soluţii personalizate ale TNT. Compania TNT face parte din grupul olandez TNT Express, care operează serviciii de curierat internaţional şi intern. În ceea ce priveşte transporturile internaţionale, acestea au o pondere de 85-90% în cifra de afaceri. TNT România are circa 20 de oficii pe plan naţional şi un parc auto de 170 de autovehicule.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite