Cursurile de limbi străine, o piaţă de cinci milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile străine şi operaţiunile de comerţ internaţional cresc afacerile firmelor de specialitate. Engleza este, pe lângă o limbă de circulaţie internaţională, şi o afacere. Una

Investiţiile străine şi operaţiunile de comerţ internaţional cresc afacerile firmelor de specialitate.

Engleza este, pe lângă o limbă de circulaţie internaţională, şi o afacere. Una chiar foarte profitabilă. În ultima perioadă, companiile specializate în predarea limbilor străine au tot mai mulţi clienţi, proveniţi mai ales din rândul oamenilor de afaceri. Prin urmare, şi încasările au început să crească pe măsură.

După o analiză proprie pe baza datelor disponibile la Registrul Comerţului ale celor aproape 100 de firme care au ca obiect de activitate predarea de limbi străine, specialiştii din domeniu au calculat o piaţă de aproximativ cinci milioane de euro.

"În primele opt luni ale anului în curs, am înregistrat o cifră de afaceri de peste 730.000 de euro, cu 45% mai mult decât în perioada similară a anului 2006," spune Mihai Gânj, director pentru România al reţelei International House. El estimează că, pentru acest an, cifra de afaceri va depăşi un milion de euro.

Engleza de afaceri reprezintă circa 75% din totalul încasărilor, principalii clienţi fiind companiile multinaţionale. Cererea tot mai mare este generată de investiţiile străine şi operaţiunile de comerţ internaţional. "Aproape 70% din cursuri sunt cele organizate de companii, iar 65% sunt de limbă engleză", arată şi Delia Rădulescu, director de studii al centrului The Echo.

Extinderea în ţară, tot mai agresivă

International House a deschis al doilea centru în Braşov, iar pentru anul viitor intenţionează să deschidă centre şi în Ploieşti şi Iaşi. Compania este prezentă în 40 de ţări, prin 120 de centre. O altă companie a cărei afacere este tot mai prosperă, şcoala de limbi străine Lexis, funcţionează în România de 13 ani şi are centre în Bucureşti, Braşov, Sibiu, Craiova, Constanţa, Ploieşti şi Piteşti.

Firma a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 3,7 milioane lei din cursuri de engleză, franceză, germană, italiană şi spaniolă. Şcolile Lexis fac parte dintr-un sistem educaţional internaţional care cuprinde şcoli de limbi străine şi centre educaţionale în Grecia, Albania, Bulgaria, Moldova şi Serbia.

Faptul că predarea limbilor străine aduce venituri din ce în ce mai consistente o demonstrează şi intenţia firmei The Echo de a-şi extinde activităţile în afara ţării. Anul viitor compania vrea să deschidă un centru şi la Sofia. Compania estimează pentru acest an o cifră de afaceri de aproximativ un milion de lei, valoare dublă faţă de anul trecut. Delia Rădulescu, director de studii al firmei, pune expansiunea atât pe seama unei mai bune promovări, cât şi a creşterii calitative a cursurilor.

Investiţii în instruirea profesorilor

Una dintre dificultăţile cu care se confruntă centrele de limbi străine o reprezintă recrutarea profesorilor, acestora lipsindu-le adesea tehnica de predare. Prin procesul de selecţie au trecut în cei cinci ani de activitate aproape 1.500 de persoane. "Noi reuşim de pe piaţa locală să recrutăm doar un potenţial profesor pe care noi aici, în interior, cu traininguri la standarde londoneze îl creştem", consideră Gânj. "Este foarte greu să găseşti traineri. Investim în instruirea lor, atât în ţară, cât şi în străinătate", spune Delia Rădulescu, reprezentanta The Echo.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite