Cum va evolua sectorul de birouri în 2010?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ţările vest-europene, activitatea de închiriere a început să-şi revină, cu tranzacţii mari  încheiate la sfârşitul lui 2009. În Bucureşti, revirimentul încă se lasă aşteptat.   

În ultimul trimestrul al anului trecut, suprafaţa de birouri ocupată în Capitala României a fost a doua ca volum comparativ cu celelalte trimestre, însă suprafaţa totală închiriată în ultimele trei luni ale anului a reprezentat doar aproximativ 50% din spaţiul ocupat în ultimele trei luni din 2008, potrivit unui raport al BNP Paribas Real Estate. La nivelul întregului an, gradul de ocupare a a scăzut semnificativ, cu 57%. Cea mai activă zonă din punct de vedere al închirierilor a rămas tot centrul oraşului.

 

Dezvoltare diminuată

 

Piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti nu va cunoaşte o evoluţie semnificativ diferită faţă de cea înregistrată în 2009. În termeni generali cererea va rămâne la acelaşi nivel comparativ cu 2009. Activitatea de dezvoltare se va diminua în 2010, suprafaţa propusă spre finalizare reprezentând aproximativ 60% din cea livrată în 2009. Chiar şi în condiţiile unei creşteri economice, răspunsul segmentului de birouri se va simţi după o perioadă de câteva luni, cauzată de negocierile care se vor purta pentru încheierea contractelor de închiriere.

În condiţiile unui reviriment al economiilor vest-europene, a doua parte a anului 2010 ar putea să aibă ca rezultat creşterea numărului de solicitări din partea companiilor care vor să intre pe piaţa internă sau în special din partea celor care doresc să-si extindă spaţiile ocupate.

 

Londra a revenit la nivelul anterior crizei

 

Zona centrală a Capitalei Angliei a revenit la gradul de ocupare înregistrat anterior crizei. Mai mult, suprafaţa ocupată a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. În zona City activitatea din trimestrul al patrulea a fost cea mai intensă din ultimii cinci ani, datorită unor relocări semnificative. Totuşi, clădirile de clasa B finalizate nu vor fi ocupate în viitorul apropiat, acest fapt ducând la creşterea ofertei.

Tranzacţii mari în metropolele europene

 

În ultimul trimestru al anului trecut situaţia segmentului de birouri din metropolele vest-europene a fost îmbunătăţită de câteva tranzacţii de mari dimensiuni. Este cazul Parisului, unde rezultatele ultimelor trei luni din 2009 au arătat o creştere cu 53% faţă de trimestrul anterior şi cu 11% comparativ cu perioada similară din 2008, ca urmare a tranzacţiei Evergreen, prin care au fost închiriaţi 71.100 de metri pătraţi. Per ansamblu însă, piaţa pariziană a scăzut cu 40% faţă de 2008.

O situaţie asemănătoare s-a întâlnit şi la Bruxelles, unde ultimul trimestru a adus revigorarea pieţei închirierilor, datorită încheierii a trei tranzacţii care au totalizat 134.000 de metri pătraţi. Din aceştia, 43.000 de metri pătraţi au reprezentat tranzacţia încheiată de compania Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers.

 

Constanţa germană

 

În oraşele din Germania activitatea de închiriere a rămas aproximativ constantă pe parcursul tuturor celor patru trimestre ale anului 2009, situându-se sub nivelul de 600.000 de metri pătraţi. Potrivit BNP Paribas Real Estate, în ultimul trimestrul al anului trecut nu a avut loc o creştere semnificativă a gradului de ocupare, cu excepţia Berlinului. În Frankfurt suprafaţa ocupată a continuat să scadă pe parcursul întregului an, existând foarte puţine tranzacţii cu spaţii de mari dimensiuni.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite