Cum îţi faci o casă din lemn?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă din lemn
Casă din lemn

Marele avantaj al imobilelor pe structură de lemn constă în timpul redus de execuţie. O treime din preţul caselor din lemn este reprezentat de construcţia fundaţiei. În rest, puteţi economisi cu un astfel de imobil până la 40% comparativ cu o locuinţă clasică.

Americanii construiesc de ani buni case pe structură de lemn. Au supravieţuit în ele chiar şi când Statele Unite au fost afectate de cataclisme.

Românii se tem că nu vor supravieţui, cu toate că aici lipseşte unul din factorii de risc de peste Ocean: termitele. Singurul pericol la noi este reprezentat de posibilitatea declanşării unor incendii, dar în cele mai multe cazuri sunt luate măsuri de siguranţă draconice. 

Spre deosebire de americani, noi suntem nevoiţi să investim mai mult în edificarea fundaţiei.

„Un timp a fost practicat şi la noi un alt sistem, care presupunea un consum mai redus de beton. Economiile cu un tip de fundaţie american sunt de până la 50%, dar acesta nu se mai practică", spune Liviu Iconaru, director tehnic Maria House, companie care construieşte case din lemn.

Multe firme care oferă servicii în acest domeniu se ocupă doar de edificarea elementelor de structură. Fundaţia trebuie construită înainte de a apela la firmele specializate pe construcţia caselor din lemn.

Finisajele fac diferenţa

Pentru această etapă trebuie să aveţi o mare parte din suma necesară. „Fundaţiile presupun investiţii de aproximativ 100-150 de euro pe metru pătrat. Costul total de construcţie pe metru pătrat practicat de constructorii de case din lemn este de aproximativ 400 de euro, deci fundaţia necesită o treime din investiţie", declară Iconaru.

La fel de costisitoare sunt şi finisajele, care nu diferă deloc comparativ cu o casă clasică. „Termosistemul poate fi montat la fel şi pe suport mineral şi pe placă OSB. Afară se tencuieşte şi practic doar proprietarul ştie că structura e una de lemn", afirmă Cristi Cocioba, director executiv BICAU.

Trebuie, indiferent de cât veţi plăti pentru lucrări să fiţi foarte atenţi la firmele care execută lucrările. „Se pleacă de la premiza că sunt case simple şi deci poate oricine. Casele cu structură din lemn sunt lucrări complexe cu zeci de repere ce trebuie executate corect, altfel apar crăpături în finisaje, pe la colţuri bate vantul, izolarea termică va avea zone defectuoase", este de părere Sorin Pătraş, inginer în cadrul Mobar.

Acesta insistă asupra faptului că imobilele cu structură din lemn sunt cea mai sigură soluţie, dar numai dacă sunt executate corect. Cristi Cocioba spune că este inexplicabil insuccesul acestui tip de case în România.

„Casele româneşti vechi sunt pe structură de lemn. Cele de cărămidă ţin de o tradiţie burgheză recentă", precizează acesta.  El aminteşte ca avantaj substanţial uşurinţa în procesul de montare, pentru că elementele sunt prefabricate. Practic mergi şi alegi modelul dorit.

O altă variantă este reprezentată de construcţia cu panouri care cuprind sistemul de termoizolare, ferestrele, singura activitate a constructorului constând în asamblarea acestor elemente.

"Până acum constructorii au insistat pe frumuseţea caselor, ori eu cred că ar trebui să se axeze pe caracteristicile lor."

Cristi Cocioba
director executiv BICAU

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite