Cum tratezi firma rănită de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum tratezi firma rănită de criză
Cum tratezi firma rănită de criză

Reorganizarea sub Legea insolvenţei lasă o urmă de speranţă pentru o afacere înglodată în datorii sau afectată de recesiune. O companie aflată în procedură de insolvenţă este ferită de creditori întrucât aceştia nu îi mai pot cere să-şi plătească datoriile şi nici dobânzile aferente.

Citeşte şi:

Timişoara: Criza agresivă pune cifre alarmante pe harta şomajului în cea mai prosperă regiune a României

Timişoara: Aproape 30.000 de datornici au conturile blocate de Fisc

Reorganizarea activităţii unei firme sub protecţia Legii insolvenţei presupune ca în această perioadă compania să fie pusă la adăpost de creditori. Procesul de reorganizare trebuie să cuprindă un plan de afaceri viabil şi un program de plată a creanţelor, precum şi măsurile de punere în aplicare. Însă, în România, această procedură este puţin utilizată. „La sfârşitul verii, din cele 15.000 de dosare de insolvenţă deschise, doar 440 sunt de reorganizare, potrivit lui Arin Octav Stănescu, managing partner la Stănescu, Miloş, Dumitru şi Asociaţii.

Potrivit legii intră în procedură de insolvenţă orice firmă ce are o datorie mai mare de 30.000 de lei şi a depăşit cu 30 de zile data scadentă la care trebuia să efectueze ultima plată către creditori. Totuşi, firmele de mari dimensiuni au mai multe şanse să evite această situaţie dacă creditorii lor sunt instituţii bancare. „Băncile negociază altfel, riscul este mai mare şi atunci se ajunge la reeşalonarea datoriilor, iar debitorii au şanse mai mari de a rezolva totul în afara instanţei“, explică Speranţa Munteanu, senior director Business Recovery Services în cadrul PricewaterhouseCoopers România.

Creanţele sunt „îngheţate“

Printre avantajele de care se bucură o firmă aflată sub protecţia Legii insolvenţei se numără faptul că, în această perioadă, debitorul are un anumit control asupra creditorilor pentru că aceştia nu îi mai pot cere să plătească datoriile. Însă, Munteanu spune că această procedură este destul de costisitoare şi durează foarte mult, timp în care afacerea stă pe loc.

„Durata minimă de la deschiderea unei proceduri de insolvenţă până la închiderea ei, fie că se rezolvă prin reorganizarea sau prin falimentul companiei, este de 170 de zile“, adaugă ea. Procedura de insolvenţă poate dura până la patru ani. Atunci când debitorul decide să deschidă procedura de insolvenţă pentru că se află în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile, cererea se judecă de urgenţă în cinci zile. „Firmele aflate în această situaţie trebuie să ştie că furnizorii de electricitate, gaze sau telefonie nu au dreptul să sisteze aceste servicii pe toată durata procedurii. Nici dobânzile aferente creditelor nu mai curg“, afirmă Lorena Stoian, partener Vasile Deleanu şi Asociaţii.

Creditorul poate pune beţe în roate

Deşi procedura de insolvenţă funcţionează ca o „umbrelă de vreme rea“ pentru companii, doar 2% din ele apelează la această soluţie pentru reorganizare.

„Vorbim despre o judecată publică, multe companii cred că în acest fel le este afectată imaginea şi de aceea majoritatea dosarelor de insolvenţă se rezolvă prin procedura de faliment“, adaugă Stoian. Totuşi, în situaţia în care debitorul cere deschiderea procedurii de insolvenţă în vederea reorganizării afacerii, creditorul poate abuza de poziţia sa. „Dacă printre creditori se află şi o firmă concurentă, atunci creditorii pot vota negativ planul de afaceri propus de debitor“, arată Geanina Oancea, senior manager al BDO Conti Insolvency. În această situaţie, compania riscă falimentul.

Şi o persoană fizică ar putea da faliment

Dacă o persoană îşi pierde locul de muncă şi nu-şi mai poate achita ratele la bancă conform graficului de rambursare, atunci aceasta „şi-ar putea declara falimentul“. Potrivit unui proiect de lege privind falimentul persoanelor fizice, aflat în dezbaterea Parlamentului, un debitor are răgaz timp de doi ani pentru a-şi găsi un alt serviciu şi pentru a-şi plăti datoria. În tot acest timp, ratele şi dobânzile „îngheaţă“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite