Cu 95% mai puţine operaţiuni de leasing

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu 95% mai puţine operaţiuni de leasing
Cu 95% mai puţine operaţiuni de leasing

Companiile de profil acordă finanţări pentru achiziţionarea de bunuri imobiliare doar în cazuri excepţionale.Leasingul imobiliar este în cădere liberă în prezent. În primele şase luni din 2009, practic acest produs a dispărut de pe piaţă.

Principalul motiv pentru care piaţa de profil a ajuns la un asemenea ritm de diminuare este scăderea masivă a sectorului imobiliar în general, dar şi faptul că societăţile de leasing consideră riscante aceste contracte.

„Explicaţia este simplă. Nu se pot evalua cu exactitate valorile imobilelor atât timp cât piaţa este în picaj. Sumele sunt mari, iar riscul este pe măsură.

Din aceste cauze, firmele de leasing au cam abandonat momentan acest tip de finanţare“, declară Răzvan Rusu, partener al firmei Finzoom pentru leasing şi asigurări. Unele companii mari, precum Volksbank, chiar au eliminat din portofoliul lor acest serviciu.

Sale & lease back, singura variantă

Pentru a doua jumătate a anului, estimările urmează premisele primelor şase luni. „Nu se vor acorda finanţări decât în situaţii extraordinare şi pe sume de maximum un milion de euro. Până când piaţa imobiliară nu se stabilizează, acest produs iese practic de pe piaţă“, crede Rusu.

Singurele tranzacţii care se mai realizează în prezent pe această piaţă sunt cele de sale&lease back. „Conceptul de sale&lease back presupune vânzarea unei clădiri sau a unui echipament către o companie de leasing, în vederea obţinerii de finanţare şi apoi semnarea unui contract de leasing pentru bunul în cauză pentru a putea dispune în continuare de acesta“, explică Răzvan Rusu.

Aceste operaţiuni au ca scop obţinerea unor surse de finanţare, într-un timp mai scurt decât în cazul creditelor, cu plăţi mai reduse prin prisma dobânzii, care este mai mică, fără a necesita un avans, iar banii pot fi utilizaţi de companie în orice scop.

Conform altor jucători de profil de pe piaţa autohtonă o estimare în acest moment privind acest segment al pieţei nu poate însemna altceva decât speculaţie.

Facilităţile fiscale, speranţa de salvare

„Este aproape imposibil acum să facem o estimare a pieţei, când îşi va reveni, cum va fi şi când. Cred că greenfieldurile sunt în prezent singura susţinere a firmelor de leasing imobiliar“, declară Ionuţ Chirilă, director de marketing al Romstal Leasing. Iar o salvare reală ar veni prin introducerea unor noi legi care să aducă facilităţi fiscale acestei pieţe, potrivit lui Chirilă.

„De ce Italia spre exemplu are o piaţă de profil care reprezintă jumătate din piaţa europeană de leasing, pentru că şi această ţară trece prin aceeaşi criză economică. Însă avantajul fiscal este de partea ei şi astfel piaţa este una foarte solidă“, mai spune reprezentantul Romstal Leasing. Conform acestuia, atât timp cât preţurile din întreaga piaţă imobiliară sunt în dezechilibru, acest domeniu va fi blocat.

„Per ansamblu, în acest moment societăţile de leasing nu vor să îşi ia un risc mai mare şi să finanţeze mai mult de 50%-70% din valoarea unei clădiri, pentru că preţurile la imobiliare sunt în scădere şi nu se mai ştie exact cum trebuie evaluată clădirea respectivă şi care este riscul maxim“, adaugă Răzvan Rusu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite