„Crocodilul“ din Oneşti cucereşte Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mereu Damian, patronul fabricii de biscuiţi Croco, şi-a propus ca în perioada următoare să exporte peste 30% din producţie, contravaloarea a cinci milioane de euro. Construcţia unei fabrici de brezel, sticksuri şi biscuiţi cu cremă s-a dovedit a fi o afacere de milioane de euro pentru Damian Mereu, care se axează din ce în ce mai mult pe export.

S-a întâmplat vreodată să mergeţi într-o vizită de duminică după-amiază şi să nu fiţi servit de gazde cu sărăţele? Vorbesc de celebrul bol cu biscuiţi săraţi, alune şi sticksuri, că... merg la un pahar de ceva.

Să mai amintim şi de “împodobitul” meselor pentru evenimente speciale (nunţi botezuri, zile de naştere). Lângă flori, eventual lumânări şi fructiera din care atârnă banane, e musai să fie şi farfuriuţe cu sărăţele. Biscuiţii săraţi au o mare căutare în rândul consumatorilor.

Pe acest fapt a mizat şi Damian Mereu când a construit o fabrică de biscuiţi la Oneşti. În 14 ani, Mereu a reuşit să creeze un brand sută la sută românesc şi să deţină cote importante de piaţă pe acest segment. Astăzi, numai brandul Croco Oneşti a fost evaluat de specialişti la peste 3 milioane de euro.

Un profesor de educaţie fizică. Asta este meseria de bază a lui Mereu Damian, un ardelean care a trebuit să ajungă tocmai în Oneştii Bacăului pentru a face covrigei. A construit în timp, cu răbdare şi tact, exact ca un sportiv educat care se antrenează zilnic, imperiul Croco.

“Mereu mi-au plăcut biscuiţii”

Fabrica de biscuiţi din Oneşti funcţionează din 1994. De atunci, patronul ei se luptă cu pofta de a se înfrupta în fiecare zi din sărăţelele pe care le are la discreţie. “Mereu mi-au plăcut biscuiţii, dar nu mi-am imaginat că pot face din această pasiune o afacere atât de profitabilă”, spune antreprenorul.

Fabrica de la Oneşti are o capacitate de producţie de 93 de tone de biscuiţi pe zi. Nu a fost aşa de la început, însă Mereu a investit în tehnologie an de an.

Nici astăzi nu lucrează la capacitatea maximă, pentru că nu a existat cerere, însă politica actuală a companiei este cea de expansiune pe pieţele externe. În aceste condiţii, numai în ultimul an Mereu a investit 3 milioane de euro în retehnologizare şi va mai investi alte 4,5 milioane pentru o linie nouă de sticksuri.

Pe o piaţă concurenţială, unde forţa de muncă se găseşte greu, mai ales cea calificată, Croco Oneşti a întâmpinat de-a lungul anilor destule probleme. Au fost şi ani în care fabrica a ieşit pe pierdere.

Însă profitul reinvestit şi accesarea unor fonduri europene au dus la consolidarea poziţiei pe piaţă a Croco Oneşti. Astfel, în momentul de faţă, Croco deţine 36% cotă de piaţă pe segmentul sticksuri, 12% pe crackers, şi 12% pe brezel.

16 oameni noi de top în vânzări

“Noi nu avem încă în portofoliu clienţi cu adevărat mari. Şi cu toate acestea, vindem peste 20% la export. În 2009, ne interesează să mărim acest procent cu cel puţin 10 procente şi să ne axăm mai mult pe distribuitori”, explică Damian Mereu.

Acesta spune că, până în momentul de faţă, s-a axat mai mult pe lanţurile de hipermarketuri şi a neglijat segmentul distribuitorilor. În acest sens, a angajat o echipă de directori de vânzări formată din 16 oameni de top care au ca target relansarea în forţă a brandului Croco la distribuitori.

“Dacă astăzi procentul vânzărilor interne este împărţit în 40% hipermarketuri şi 60% distribuitori, din 2009, acest raport se va inversa”, se arată încrezător omul de afaceri.

Lider de piaţă pe segmentul sticksuri

Marca produselor societăţii – Croco – este cunoscută în ţara noastră de la sfârşitul anului 1994. La sfârşitul anului 2006 această marcă se afla în topul celor mai valoroase 50 de branduri din România. Brandul Croco a fost evaluat la 3 milioane de euro.

Potrivit sondajelor efectuate de compania de cercetare şi consultanţă AC Nielsen, Croco Oneşti este lider de piaţă pe segmentul Sticks, cu o cotă de piaţă de 36%. La capitolul Brezel şi Crackers, vânzările totale situează compania pe locul doi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite