Criza financiară a reînviat casele de amanet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de astfel de instituţii financiare nebancare au fost înfiinţate doar în ultimele luni în toată ţara. Afacere prosperă în anii ‘90, îngropată între timp de creditarea permisivă, amanetăria revine acum puternic, pe fondul dificultăţilor financiare ale populaţiei.

Doamna Mariana lucreză de mai bine de zece ani în diverse case de amanet, a învăţat să aprecieze cantitatea şi calitatea aurului doar dintr-o privire, a trecut prin anii în care îi intrau în magazin doi-trei oameni pe săptămână, iar acum e încântată că afacerea s-a pus din nou pe picioare.

Pe bulevardul din cartierul Berceni din Bucureşti, una dintre zonele sărace ale Capitalei, au “răsărit”, din vară şi până acum, cinci case de amanet asemănătoare celei pentru care lucrează doamna Mariana.

Serviciile de amanet sunt tot mai frecvent solicitate de cei care vor să facă rost de bani pentru a-şi plăti ratele la bănci sau chiar unele cheltuieli curente.

Între bancă şi cămătar

Vânzătoarea îmi explică de ce funcţionează atât de bine astfel de afacere. “Înainte să intru în branşă, credeam că e cămătărie. Asta cred mulţi.

Dar decât să te împrumuţi pe la vecini, iar apoi aceştia să te bârfească… mai bine amanetezi ceva. După Sărbători am avut mulţi clienţi, a rămas lumea fără bani”, îmi spune ea.

Cel mai adesea, românii nu îşi răscumpără bunurile în cele 35 de zile stipulate în contract, iar aurul ia calea topitoriei şi îi îmbogăţeşte pe proprietarii caselor de amanet.

Afacere fără bătăi de cap

Sute de astfel de case de amanet s-au înfiinţat în toată ţara în ultimele câteva luni, potrivit datelor BNR.

Un om de afaceri din Mehedinţi, care a obţinut aprobarea BNR pentru a-şi deschide două case de amanet în chiar prima zi lucrătoare a acestui an, mai aşteaptă încă diverse avize pentru a da drumul afacerii.

De ce şi-a înfiinţat o casă de amanet? “Pentru că e un job care nu implică multă muncă”, îmi explică el.

În medie, o casă de amanet are, în această perioadă, contracte lunare de peste 9.000 de lei, în timp ce doar în urmă în vară suma era de trei ori mai mică. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite