Creşte volumul investiţiilor imobiliare în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sectorul de birouri a fost cel mai tranzacţionat în Europa în ultimele trei luni din 2009
Sectorul de birouri a fost cel mai tranzacţionat în Europa în ultimele trei luni din 2009

Piaţa europeană dă semne din ce în ce mai clare de revenire o dată cu a treia majorare consecutivă a volumului de investiţii în trimestrul patru din 2009, la 20,6 miliarde de euro.

Acest volum reprezintă o creştere cu 26% faţă de suma de 16,4 miliarde de euro înregistrată în semestrul al treilea al anului trecut, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

„În ultimul trimestru din 2009 am fost martorii unei reveniri generalizate a volumelor de investiţii. Franţa, Italia, ţările nordice şi Europa Centrală şi de Est  au semnalat creşteri semnificative ale activităţii investiţionale.  Aceasta apreciere s-a bazat pe un număr mai mare de tranzacţii importante”, decalară Magali Marton, head of continental Europe and Middle East research.

La polul opus, cele mai mari pieţe ale regiunii, Marea Britanie şi Germania, au marcat o modestă diminuare a volumelor în cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, conform raportului.

 

Creştere de 432% în Italia

 

Franţa a înregistrat o creştere de 145%, de la 1,6 miliarde de euro în trimestrul trei la 3,9 miliarde de euro în trimestrul patru, pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare de investitori au vizat piaţa şi au reflectat astfel valoarea percepută a proprietaţilor franceze. Italia, ţările nordice şi Europa Centrală şi de Est au fost de asemenea subiectul unor creşteri importante, deşi de la valori anterioare foarte reduse, volumele ridicându-se la 432%, 113% respectiv 215% în ultimul trimestru din 2009. În contrast, volumele din cele mai mari pieţe, Marea Britanie şi Germania, au fost mai reduse în acelaşi trimestru, cu o scădere moderată de 7% în Marea Britanie, de la 7,4 miliarde de euro  la 6,9 miliarde de euro, şi de 3% în Germania, de la 3,2 miliarde de euro la 3,1 miliarde de euro, se mai arată în  analiza DTZ.

 

31% investiţii străine

 

Aversiunea faţă de risc a rămas pronunţată şi în al partulea trimestru al anului trecut. „În această perioadă investitorii au continuat să se retragă către pieţele lor de origine, investiţiile străine reprezentând numai 31% din totalul activităţii, faţă de 35% în precedentul trimestru”, mai spune Marton.

De la momentul de vârf al pieţei, procentul investiţiilor străine a suferit un declin, de la 52% în 2007, la 45% în 2008 şi 34% în 2009. „Acest fapt ne demonstrează că investitorii preferă să caute oportunităţi pe pieţele pe care le cunosc cel mai bine”, completează Magali Marton.

Studiul arată că revenirea pe piaţa proprietăţilor comerciale din Europa va continua şi estimează că valoarea capitalului disponibil în 2010 va fi de 106 miliarde de euro. „Dacă disponibilul de capital nou creat va fi direcţionat către oportunităţi de investiţii, volumul investiţiilor în Europa va avea o creştere spectaculoasă de 80% pe parcursul acestui an”, explică Marton.

Potrivit studiului, majoritatea capitalului a fost strâns de manageri de fonduri (72%), investitori instituţionali (17%), fonduri deschise germane, fonduri suverane ale statelor şi companii cotate la bursă. Majoritatea investitorilor vizează mai multe ţări şi sectoare ale pieţei, oferind astfel managerilor de investiţii oarecare flexibilitate în ceea ce priveşte destinaţia capitalului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite