Creşte încrederea în economia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşte încrederea în economia românească
Creşte încrederea în economia românească

Indicele care măsoară încrederea în economia românească a urcat, în septembrie, cu 0,2 puncte faţă de luna precedentă, în contrast cu tendinţa înregistrată la nivelul întregii UE, pentru care indicatorul a crescut, în medie, cu 1,6 puncte, potrivit datelor Comisiei Europene, citate de NewsIn.

În septembrie, indicele încrederii în economie a crescut uşor în România până la 62,6 puncte, fiind însă mult mai mic decât pe ansamblul UE, unde indicele a ajuns în a noua lună a acestui an la 82,6 puncte. Aceasta este a şasea lună la rând de revenire a încrederii în economie la nivel comunitar.

România, deficitară la capitolul încredere în consum

În schimb, în România, indicele încrederii în consum este singurul ce s-a diminuat cu trei puncte faţă de luna anterioară. Pe de altă parte, încrederea în comerţul cu amănuntul a avansat cel mai mult, cu 11 puncte, iar cea în construcţii şi servicii a crescut cu câte două puncte. Mai mult, indicele din industrie a urcat cu un punct faţă de luna anterioară.

La nivelul statelor comunitare, indicele de încredere în economie a crescut, ca urmare a revenirii uşoare a încrederii în toate cele cinci sectoare luate în considerare (industrie, servicii, consum, construcţii şi comerţ cu amănuntul).
În zona euro, încrederea în economie a urcat cu două puncte, până la 82,8 puncte, pentru a şasea lună la rând, ceea ce arată că economia este în curs de redresare. Cele mai mari creşteri ale încrederii în economie s-au înregistrat în Cipru (+10,6 puncte), Slovenia (+8,16 puncte) şi Portugalia (+6 puncte). La nivelul Uniunii Europene, gradul de încredere în economie este cel mai ridicat în Suedia (93,9 puncte) şi Danemarca (91,6 puncte). În acelaşi timp, gradul cel mai scăzut de încredere în economie a fost înregistrat în Ungaria (57,5 puncte).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite