Creşte decalajul dintre importuri şi exporturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul comercial al României – diferenţa dintre importuri şi exporturi – a însumat aproape 17 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului 2008, cu 1,8 miliarde de euro mai mare

Deficitul comercial al României – diferenţa dintre importuri şi exporturi – a însumat aproape 17 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului 2008, cu 1,8 miliarde de euro mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

În fiecare lună din 2008, avansul exporturilor a fost mai mare decât al importurilor, ceea ce e un semn bun pentru statisticieni, însă decalajul valoric a crescut în defavoarea exporturilor.

Acest trend s-a accentuat în septembrie, când distanţa dintre cele două laturi ale relaţiilor noastre comerciale externe a crescut relativ brusc. Deficitul comercial a fost de 2,3 miliarde euro în septembrie 2008, cu aproape 620 milioane euro mai mare decât în septembrie 2007.

Relaţia cu UE înseamnă 70% din tranzacţii

Valoarea schimburilor de bunuri cu partenerii din UE în perioada ianuarie-septembrie a fost de 17,8 miliarde euro la expedieri şi de 29 miliarde euro la introduceri, reprezentând aproximativ 70% din totalul comerţului exterior al României.

Întreaga activitate de comerţ exterior – atât la exporturi, cât şi la importuri – este dominată de maşinile şi de echipamentele de transport şi de produsele manufacturate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite