Crem Caffe vizează extinderea agresivă în provincie până la sfârşitul acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miki Haiblum este posesorul a două cafenele sub steagul Crem Caffe, brand pentru care deţine master franchise în România şi vrea să ajungă la zece unităţi până la sfârşitul anului. Omul

Miki Haiblum este posesorul a două cafenele sub steagul Crem Caffe, brand pentru care deţine master franchise în România şi vrea să ajungă la zece unităţi până la sfârşitul anului. Omul de afaceri investeşte cam 150.000 de euro în fiecare locaţie şi îşi propune să atace provincia în 2007 - Ploieşti, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu şi Oradea, fie prin francize, fie cu parteneriate cu dezvoltatori locali. Pentru a îşi pune în practică strategia, în cadrul Crem Caffe activează două şcoli - cea de barrista (persoana care prepară cafea) şi somellier-chef (degustător de băuturi şi preparator de mâncăruri). Miki Haiblum, israelianul care a studiat arhitectura şi managementul hotelier, a făcut două parteneriate cu traineri de profil. Aceştia oraganizează cursuri atât pentru angajaţii din industria ospitalităţii, cât şi pentru persoanele care lucrează în cadrul Crem Caffe.

"Vrem să avem cam zece cafenele până la sfârşitul anului, adică patru în Bucureşţi şi restul în provincie", a declarat, pentru Adevărul, Miki Haiblum, proprietarul Crem Caffe. Acesta a deschis recent o cafenea în fosta şcoală de dans de la Piaţa Romană, unde activează şi şcoala de barrista. Locaţia a fost închiriată. Suprafaţa pentru o cafenea, spune Haiblum, este de circa 1.000 de metri pătraţi, iar cea optimă este de 150-200 de metri pătraţi. Investiţia se recuperează în medie în trei ani.

"Piaţa este pregătită pentru a fi educată în privinţa cafelei. Am băut acum câteva zile o cafea arsă. Circa 90% din oameni nu şi-ar fi dat seama de acest lucru. Însă restul reprezintă masa critică pentru cafeneaua noastră şi pentru cursuri", explică Haiblum. Şcoala de barrista organizează cursuri pentru 6-12 persoane odată. Preţul
cursurilor variază între 120 şi 150 de euro, în funcţie de nivel (începător, avansat).

Cursurile sunt predate de Assy Drory, un israelian care a început ca barrista şi a ajuns manager. "Tocmai asta vreau să le arăt oamenilor, că pot ajunge departe", spune Drory. Potrivit acestuia, publicul-ţintă pentru cursuri sunt atât persoanele care lucrează în domeniul HoReCA (Hoteluri, Restaurante, Catering), cât şi cei care vor să înveţe totul despre cafea, ca hobby. În cadrul cursurilor se află atât totul despre istoria cafelei, cât şi cum să prepari o cafea foarte bună, cum să o ornezi, cum să o prezinţi clienţilor. Acesta nu poate estima încă un număr de clienţi pentru acest an, dar se arată optimist, în contextul în care un astfel de curs reprezintă o noutate în Bucureşti.

Tot în cadrul Crem Caffe activează şi compania 5Senses, condusă de doi parteneri, un chef (maestru în arta culinară) şi un sommelier. Cel din urmă este Achim Avram. "5Senses este o companie de consultanţă gastronomică destinată oricărei unităţi care activează în domeniul ospitalităţii", spune el. În cadrul şcolii sunt predate trei cursuri - printre care degustare, "asortarea" alimentelor şi a băuturilor, cu preţuri între 120 şi 150 de euro. "Fiecare aliment şi băutură poate avea un gust şi mai bun combinat cu altele. Noi îi învăţăm pe cursanţi cum să le combine", explică reprezentantul 5Senses. Printre ce se degustă se numără vinul, ceaiul, cafeaua, apa minerală şi altele. Cursanţii vor învăţa aici inclusiv moduri de a găti anumite preparate, dar şi modul de a combina anumite băuturi - bar chef.

La nivelul Capitalei mai activează cafenele precum lanţul Centro, City Cafe, Cafepedia, Gloria Jeans sau Costa. Lanţul american Starbucks este şi el aşteptat încă de anul trecut.

Cum trebuie să arate o cină în doi

"Dacă mergi la un restaurant, atunci poţi face din acest lucru un eveniment în sine", spune reprezentantul 5Senses. Sticla de vin trebuie să coste 100 de lei pentru a fi de calitate. Achim Avram recomandă vin sec sau demisec. "E mai simplu să alegi întâi vinul şi apoi mâncarea, pentru că asupra acestuia nu mai poţi interveni, nu îi mai pui sare sau piper", spune Avram. Apoi, felul principal trebuie să coste cam cât vinul. Se poate continua cu un desert, un digestiv foarte bun, o ţigare de foi foarte bună. Cu acestea se ajunge în total la circa 300 de lei. "Cu mai puţin de 100 de euro, două persoane pot să facă dintr-o cină ceva foarte special", a conchis el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite