Creditul „cu buletinul“ îşi arată colţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creditul „cu buletinul“ îşi arată colţii
Creditul „cu buletinul“ îşi arată colţii

Peste 75% din românii care şi-au luat electrocasnice pe datorie şi fără să plătească avans nu-şi mai pot achita împrumutul. Dacă nu dai la timp rata la electrocasnice ai mari şanse să plăteşti penalizări usturătoare, iar timp de patru ani rişti să nu mai poţi contracta niciun credit.

Perioada în care puteai să cumperi un aragaz sau o maşină de spălat pe credit „doar cu buletinul“ i-a încântat pe mulţi români. Mulţi au uitat însă să calculeze pe câţi ani s-au îndatorat, atraşi de faimosul slogan al magazinelor de electrocasnice „credit doar cu buletinul, fără avans, fără girant“.

Românii au aflat târziu că frigiderul pentru care achită cei 20 de lei pe lună va ajunge să coste după zece ani aproape dublu sau chiar triplu decât a valorat la momentul achiziţionării. Şi asta pentru că, atraşi de ofertele magazinelor, au uitat să întrebe cât costă de fapt produsul, inclusiv taxele şi comisioanele împrumutului.

În toamna lui 2006, normele Băncii Naţionale a României au paralizat creditul cu buletinul, iar instituţiile financiare nebancare (IFN) au fost nevoite să se conformeze noilor reguli. Acest lucru a mai limitat din ofertele de creditare rapidă, în unele cazuri în „doar două ore“.

Asigurare pentru şomaj

În anul crizei, mulţi români s-au trezit fără un loc de muncă sau cu rate lunare pe care nu le mai pot achita. Şi asta în condiţiile în care numărul şomerilor a depăşit 625.000 de persoane în septembrie.

„Numărul clienţilor care nu şi-au plătit la timp ratele a crescut cu 75% în primele şase luni faţă de prima parte a anului trecut“, potrivit reprezentanţilor Cetelem. S-a înregistrat totuşi o mică redresare în a doua jumătate a acestui an.

„În iulie şi august, numărul persoanelor cu întârzieri la plata ratelor s-a redus cu 7-8% faţă de primul semestru din acest an“, adaugă aceştia. Pentru prima lună de întârziere a plăţii, clientul va trebui să achite 4% din suma restantă, potrivit datelor de pe site-ul Cetelem.

Însă, dacă nu reuşeşte să strângă bani, firma îi va reţine 8% din suma de plătit pentru următoarele patru luni de întârziere. În caz de şomaj pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, clienţii sunt scutiţi de plata ratelor lunare pentru o perioadă de maximum şase luni. Pentru evitarea fraudelor, acest risc este acoperit doar după primele trei luni de la începerea contractului de credit.

Penalităţi usturătoare

În cazul clienţilor GE Money care întârzie cu plata ratei, lor li se calculează penalităţi de întârziere pe zi. Procentul aplicat este de 0,15% pentru fiecare zi de neplată. El se aplică doar la rată, din care sunt excluse dobânzile şi comisioanele. Mai mult, după 30 de zile, aceşti clienţi vor fi raportaţi Biroului de Credit.

„Dacă un client nu-şi plăteşte rata, la 30 de zile după scadenţă, firma raportează acest incident, nu fără a-l anunţa, în scris, pe client, cu 15 zile înainte“, potrivit lui Dana Domnişor, communication manager în cadrul GE Money. Astfel, orice rată restantă mai mare de 10 lei se raportează, conform legii, către Biroul de Credit. Acelaşi lucru se întâmplă dacă aţi luat un aparat electrocasnic în rate prin intermediul EFG Retail Services. Iar dacă nu plătiţi la timp sumele datorate, adică în termen de 18 zile, potrivit extrasului de cont lunar, va trebui să achitaţi în plus penalizarea de 45 de lei pentru fiecare lună de întârziere.

„Dacă în a 19-a zi rata nu a fost achitată, se percepe comisionul de plată întârziată, dar o singură dată pe lună“, explică Ştefania Cristescu, communications manager la EFG Retail Services.

Penalizări percepute

Cetelem - 4% pentru prima lună de întârziere (8% pentru următoarele patru luni de restanţă);
GE Money – 0,15% pe zi din rată (exceptând dobânda lunară şi comisionele aferente creditului);
EFG Retail Services – 45 de lei pentru fiecare lună de întârziere (rata trebuie plătită la 18 zile).

Exemplu de calcul

Dacă la o rată de 100 de lei pentru un credit făcut la GE Money (din care capitalul restant este de 66,87 lei – adică fără comisioane şi dobânzi), persoana întârzie plata cu 15 zile, luna următoare va plăti pe lângă rată şi o penalitate de întârziere de 1,5 lei. Procentul se achită pentru fiecare zi de neplată.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite