În iarna aceasta, Moş Crăciun vine la pensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În iarna aceasta, Moş Crăciun vine la pensiune
În iarna aceasta, Moş Crăciun vine la pensiune

Din ce în ce mai mulţi turişti vor alege, în acest an, să-şi petreacă sărbătorile de iarnă la ţară, în detrimentul excursiilor în străinătate. Proprietarii de pensiuni se pregătesc intens pentru sărbătoarea Crăciunului: au pus murăturile, au îngrăşat porcii şi au stabilit tarifele, mai mici cu 20% ca anul trecut.

Cine va alege să petreacă Sărbătoarea Naşterii Domnului la pensiunile rurale va avea parte, pe lângă atmosfera rustică, şi de o serie de surprize, care le vor aduce aminte de copilărie: vor asista la tăierea porcului, vor întâmpina colindători, vor primi cadouri de la Moş Crăciun şi vor învăţa, numai dacă vor, să gătească în mod tradiţional.

„Turiştii ce vin să ne viziteze pot lua parte la coacerea cozonacului, la pregătirea prăjiturilor de casă, a sarmalelor, a caltaboşului, a şunculiţei cu ardei şi boia iute“, spune Robert Baciu, proprietarul pensiunii Casa Baciu de lângă staţiunea Voineasa, judeţul Vâlcea.

Pe lângă toate acestea, turiştii vor putea să se plimbe cu ATV-urile, să facă drumeţii montane sau să meargă cu sania la derdeluş, în cazul în care vor avea parte de zăpadă. De asemenea, turiştii pot merge la biserică la slujba dedicată Naşterii Domnului. Cele mai solicitate zone pentru petrecerea Crăciunului sunt cele unde tradiţia încă mai este la ea acasă, precum Bucovina, Maramureş, Mărginimea Sibiului sau Valea Buzăului, dar şi localităţile din judeţele Prahova şi Braşov, căutate, în special, de turiştii iubitori de munte.

Preţuri mai mici, turişti mai mulţi

Reprezentanţii agenţiilor de turism se aşteaptă ca în acest an, pensiunile turistice să primească, de Crăciun, cu 10% mai mulţi turişti faţă de anul trecut.

„Mulţi vor prefera să-şi facă sărbătorile în România, din cauza crizei. Estimăm o creştere de 10% a gradului de ocupare al pensiunilor, la sfârşitul lunii decembrie, şi o scădere direct proporţională a vacanţelor externe“, a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

image

Turiştii orăşeni sunt încântaţi de obiceiul tăierii porcului Foto: Rompres

Potrivit acestuia, proprietarii de pensiuni au micşorat tarifele, în acest an, cu până la 20%. „O minivacanţă de trei zile în perioada sărbătorilor de iarnă, la pensiune, cu masă festivă şi cu demipensiune va costa în jur de 600 de lei de persoană. Preţul va diferi în funcţie de categoria pensiunii“, afirmă Cristina Partal, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

Totodată, dacă doriţi să fiţi pe cont propriu şi să faceţi absolut tot ce vă trece prin cap, puteţi închiria o pensiune întreagă împreună cu familia şi cu prietenii. Pentru acest lucru, va trebui să plătiţi minimum 1.000 de euro pentru trei nopţi într-o pensiune cu 10-15 locuri de cazare, fără masă inclusă în preţ.

Proprietarii pensiunilor se aşteaptă ca rezervările să se facă în luna noiembrie. „În acest an, românii au lăsat pe ultima sută de metri organizarea vacanţei. Din cauza crizei sunt foarte atenţi la oferte. Sunt convins că în noiembrie voi vinde toate camerele, întrucât mă bazez, în special, pe clienţii fideli“, afirmă Liviu Stan, proprietarul pensiunii Casa Stan din localitatea Rucăr, judeţul Braşov.

Poiana Braşov, ideală pentru schi

Poiana Braşov este cea mai indicată destinaţie pentru turiştii britanci interesaţi de schi în ceea ce priveşte raportul calitate/preţ, deşi preţurile au crescut cu 4% faţă de anul trecut, potrivit unui sondaj efectuat de Post Office şi preluat de ziarul „Daily Mail“.

image

Moşul va aduce cadouri tuturor turiştilor  Foto: EPA

Poiana Braşov oferă un pachet de servicii complet pentru schiori, din care fac parte servicii de închiriere a echipamentului, permise pentru telescaun sau mese, la un preţ estimat de 196,75 de lire sterline (aproximativ 910 lei) pe săptămână, potrivit studiului citat.

A doua locaţie din topul destinaţiilor de schi este staţiunea Boroveţ, din Bulgaria, cu costuri de 250,87 de lire (1.160 de lei) pe sejur pentru un schior, urmată de Munţii Tatra, din Slovacia, unde o săptămână de schi costă 264,97 de lire (1.230 de lei). La polul opus se plasează Banff, Canada, cu 426,09 lire (2.000 de lei) pe sejur, şi Verbier, din Elveţia, cu un preţ de 422,21 de lire sterline (1.950 de lei) pe săptămână.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite