Ce se întâmplă cu clienţii Zapp, în „era“ Cosmote ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce se întâmplă cu clienţii Zapp, în „era“ Cosmote ?
Ce se întâmplă cu clienţii Zapp, în „era“ Cosmote ?

Neoficial, abonaţii Zapp vor avea posibilitatea de a folosi în continuare reţeaua CDMA, în banda de 450 MHz, dar şi opţiunea de a se muta pe infrastructura GSM, de 900 MHz, de la Cosmote.Cosmote România vrea să se bată de la egal la egal cu liderii pieţei GSM româneşti, Orange şi Vodafone, pe segmentele business şi corporate.

Săptămâna trecută, Cosmote a achiziţionat compania Telemobil, ce deţine operatorul Zapp. Odată cu această achiziţie Cosmote se angajează să preia şi datoriile de 146 de milioane de euro ale Telemobil.

În contul celor 61 de milioane de euro achitate pentru transferul de acţiuni, Cosmote intră, în final, în posesia unei licenţe 3G. Trebuie menţionat că este prima mutare de acest gen din România. Până acum, nu au mai fost efectuate preluări de operatori de telefonie mobilă de către alţi concurenţi de pe piaţă.

Ofertele speciale s-ar putea cumula

Chiar dacă preluarea Zapp este oficială, cei de la Cosmote încă se abţin de la comentarii sau date ale tranzacţiei. Surse din piaţă au declarat pentru „Adevărul“ că, cel mai probabil, Cosmote va decide ca abonaţii Zapp să nu fie obligaţi să se mute „cu forţa“ către reţeaua GSM a Cosmote, aceştia ramânând peCDMA. Referitor la ofertele speciale din ultima perioadă ale celor două companii, surse din piaţă au declarat că acestea vor rămâne valabile. Mai mult, este posibilă cumularea minutelor sau sms-urilor gratuite.

Oricum, în momentul de faţă operatorii de telefonie mobilă din România merg pe minus la ofertele speciale, pentru că profitul le permite astfel de măsuri. Chiar dacă mijloacele sunt aceleaşi, scopurile sunt altele. Dacă Orange sau Vodafone fac asta pentru a‑şi menţine clientela, Cosmote vizează atragerea de noi „muşterii“.

Pe lângă implicaţiile tehnice, achiziţia va avea parte şi de efecte vizibile privind reducerea costurilor, iar cum criza economică nu iartă, disponibilizările sunt pe lista departamentelor financiare ale celor două companii. Surse din piaţă au declarat pentru „Adevărul“ că, după fuziunea aferentă achiziţiei, sunt posibile concedieri, pentru că multe departamente nu-şi vor mai avea rostul.

De obicei, nu ai nevoie de două servicii de relaţii cu clienţii, de marketing sau de vânzări pentru o singură firmă. Conform specialiştilor, cele mai afectate vor fi departamentele de suport tehnic, logistică sau contabilitate.

Licenţa 3G,punctul forte

Decizia celor de la Cosmote a fost motivată de lipsa unei licenţe 3G. Chiar dacă la un moment dat operatorul era în cărţi pentru obţinerea unei astfel de licenţe, concurenţa acerbă şi-a spus cuvântul. La a doua licitaţie  pentru licenţele 3G, câştigătorii au fost Zapp (adică Telemobil) şi RCS&RDS, care a lansat apoi operatorul Digi.mobil, ca extensie mobilă a operatorului fix RDS.Tel. Cum au fost în total doar patru licenţe acordate pentru spectrul de frecvenţe aferent tehnologiei de tip 3G, Cosmote a rămas iniţial pe dinafară.

Primele două licenţe au fost câştigate de Vodafone şi Orange. Practic, Cosmote nu mai putea accesa acest tip de servicii. Conducerea companiei a încercat să suplinească acest minus în materie de tehnologie prin oferte promoţionale de impact, în special pentru posesorii de cartele preplătite. Astfel, prin achiziţia deţinătorului unei licenţe 3G, Cosmote intră în clubul 3G prin alte metode decât cele ale achiziţiei. Chiar dacă nu au făcut publice intenţiile după achiziţie, mai mult ca sigur că cei de la Cosmote vor investi masiv în promovarea serviciilor business. Exact cele unde Zapp stătea ceva mai bine.

Evoluţie rapidă

Cosmote România este operatorul GSM cu cea mai rapidă creştere a bazei de clienţi. Astfel, în cei aproape patru ani de prezenţă pe piaţă, compania a adunat aproape şase milioane de utilizatori.

Zapp, primul operator de telefonie mobilă din România

Zapp este cel mai vechi operator de telefonie mobilă de pe piaţa din România. Compania şi-a lansat operaţiunile comerciale în anul 1993.

În prezent, deţine o licenţă CDMA în banda de 450 MHz şi o licenţă 3G în banda de 2.100 MHz. Reţeaua 3G a companiei acoperă 23 de oraşe din România.

În 2008, veniturile Zapp s-au ridicat la 61 de milioane de euro, în timp ce baza de abonaţi se apropia de 400.000.

1992 - apare operatorul Telemobil, deţinut de spaniolii de la Telefonica.

1999 - operatorul îşi schimbă numele în SunTel.

2001 - operatorul trece la al treilea său nume: Zapp. În acelaşi an se lansează serviciile de transfer de date.

2006 - este achiziţionată licenţa 3G, alături de RCS&RDS.

2007 - se lansează serviciul de roaming. Până atunci clienţii nu puteau efectua convorbiri în afara ţării.

2009 - compania Zapp este achiziţionată de Cosmote.

Cosmote, compania cu cea mai mare creştere de pe piaţa de telecomunicaţii

Cosmote România este al treilea operator de pe piaţa de telefonie mobilă din România.

Compania a primit a treia licenţă GSM de la guvernul român în decembrie 1998 şi s-a lansat comercial în martie anul următor sub numele de Cosmorom, schimbat mai târziu în Cosmote. Compania a anunţat, în aprilie 2007, depăşirea pragului de două milioane de clienţi, reprezentând o dublare a bazei de clienţi în decurs de un trimestru. În prezent, Cosmote are şase milioane de abonaţi.

1999 - se lansează operatorul Cosmorom. Cel mai mare număr de clienţi atins a fost de 300.000, după care a început să scadă.

2000 - se lansează serviciul de roaming.

2001 - se lansează serviciile de transfer de date.

2005 - ca urmare a eşecului de piaţă (Cosmorom a ajuns la 50.000 clienţi, dintre care nici 30.000 de cartele nu erau utilizate activ), compania Romtelecom se implică în acţionariatul Cosmorom, modificat fundamental, iar operatorul se relansează sub numele de Cosmote România.

A fost primul operator deţinut de grupul Cosmote care a trecut la numele grecesc al companiei-mamă (În Albania există AMC, în Macedonia există Cosmofon, iar în Bulgaria există GloBul).

2009 - achiziţionează compania Telemobil, care deţine operatorul Zapp.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite