Contradicţii pe piaţa de cărămidă şi BCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut vânzările de cărămidă au scăzut în medie cu 25%, iar BCA-ul a înregistrat o diminuare de 20%
Anul trecut vânzările de cărămidă au scăzut în medie cu 25%, iar BCA-ul a înregistrat o diminuare de 20%

Jucătorii de profil au estimări care pornesc de la scăderi de 15% şi ajung până la creşteri de aproximativ 5%. Scăderi de piaţă de 30% şi reduceri de preţuri de aproximativ 17%. Acesta este bilanţul lui 2009 în acest sector. Anul în curs este însă văzut de producători unul mai bun.

În prezent un metru cub de BCA costă în medie 250 de lei, TVA inclus, în timp ce cărămida a scăzut până la o medie de 240 de lei pe metru cub cu TVA inclus.

„Scăderile de preţ au început din ultimul trimestru al anului 2008, când cărămida a înregistrat diminuări în medie de 25% şi BCA-ul cu aproximativ 10%. Tendinţa a continuat şi în anul 2009 ,când preţurile blocurilor de BCA şi ale celor de cărămidă au mai scăzut cu încă 10%", declară Niculae Duşu, preşedintele Asociaţiei Pro BCA şi proprietarul companiei Celco.

Referitor la piaţa acestor produse, după scăderile de peste 30%, unii specialişti preconizează însă creşteri în acest an. „Pentru anul în curs văd un avans de 5% al acestei pieţe faţă de anul trecut, deşi 2010 va fi un an şi mai greu", spune Roxana Gheorghe, preşedinte al consiliului de administraţie Soceram.

Cât priveşte preţurile, Gheorghe spune că nu se vor mai consemna scăderi ale acestora. „Singurele reduceri de preţ vor fi numai în cazul promoţiilor pentru unii clienţi, respectiv de maximum 2-3%, însă la preţurile de listă nu vor mai fi alte scăderi", susţine Roxana Gheorghe.

În acelaşi ton este şi vicepreşedintele Asociaţiei Pro BCA şi CEO al grupului Macon-Simcor, Marius Marin. „Din cauza presiunilor exercitate de furnizori pe fondul creşterii preţului la energie şi petrol estimăm că preţul pe metru cub se va menţine la nivelul anului 2009, cu posibile mici scăderi", explică acesta.

Piaţa are nevoie de sprijin

Marii producători de elemente de zidărie susţin că anul 2010 va fi poate mai provocator decât 2009, însă şanse de revenire sunt. „Având în vedere ciclicitatea pieţei construcţiilor, piaţa de cărămidă şi BCA va avea un început de an 2010 dificil, dar şi o oarecare dezgheţare va putea fi resimţită chiar din luna aprilie", explică Duşu.

Per total însă, dacă piaţa nu va beneficia de niciun sprijin important, scăderile pieţei elementelor de zidărie ar putea depăşi în acest an alte 15 procente.

 De aceeaşi părere este şi Marius Marin. „În acest an cred că această piaţă va mai scădea cu încă 10%, însă o posibilă deblocare se va putea vedea după jumătatea anului", explică el.

Acesta mai susţine că în acest an nu este important să vinzi, ci să încasezi. La începutul anului 2009, estimările erau unele cât se poate de optimiste. Spre exemplu, reprezentanţii Oresa Ventures România preconizau scăderi ale pieţei de profil între zece şi 20%, însă diminuările totale au depăşit 30 de procente.

„Această piaţă va scădea cu 10-20%, în funcţie de fiecare sector. Piaţa va fi dificilă, însă pe termen lung sunt convins că investiţiile în locuinţe, spaţii comerciale, industriale vor permite creşteri ale acestui segment", spunea la începutul anului trecut Cornel Marian, managing director al Oresa.

Creşteri abia la anul

Adevărata revenire a acestei pieţe este încă îndepărtată. „O reală creştere a acestui sector se va resimţi abia în a doua jumătate a anului 2011", detaliază Marius Marin. De altfel şi alţi jucători prognozează o potenţială creştere după acest an.

„Începutul de an găseşte piaţa construcţiilor în plină criză economică, apogeu al crizei pe care îl vom resimţi pe toată perioada primăverii. Conform estimărilor noastre, apreciem că abia la sfârşitul anului piaţa materialelor de zidărie poate intra pe un trend crescător", completează Niculae Duşu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite