Contractul de privatizare a Petrom, denunţat la Bruxelles!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia senatorială de anchetă acuză că vânzarea companiei petroliere afectează statul, motiv pentru care acesta poate ataca în justiţie înţelegerea cu austriecii Executivul are

Comisia senatorială de anchetă acuză că vânzarea companiei petroliere afectează statul, motiv pentru care acesta poate ataca în justiţie înţelegerea cu austriecii

Executivul are posibilitatea legală de a denunţa în justiţie anumite clauze din contractul de privatizare a Petrom, dacă instituţiile abilitate de control asupra privatizării şi postprivatizării ajung la concluzia că statul este, în decursul timpului, prejudiciat.

Până când seria interminabilă a anchetelor se va sfârşi, privatizarea Petrom va fi sesizată la Bruxelles de comisia de specialitate din Senat pe motive anticoncurenţiale.

După o prelungire a termenului cu patru luni, comisia senatorială de cercetare a privatizării Petrom a finalizat ancheta, urmând ca în cursul zilei de astăzi să depună raportul la biroul permanent al Senatului.

Practic, principalele suspiciuni cu privire la modul în care cea mai mare societate din domeniul petrolului din Europa de Sud-Est a trecut în domeniu privat au fost confirmate în urma verificărilor efectuate asupra documentelor.

Vânzarea Petrom, sesizată la Bruxelles

Potrivit preşedintelui comisiei parlamentare, senatorul PRM Carol Dina, după ce raportul comisiei va fi discutat în parlament, senatorii intenţionează să sesizeze Comisia Europeană în legătură cu câteva aspecte ale clauzelor contractuale care au caracter neconcurenţial.

"Chiar dacă acest contract a fost semnat înaintea aderării României la Uniunea Europeană, anumite clauze ale contractului semnat cu OMV au efect îndelungat în timp din punct de vedere anticoncurenţial. Deci cu efect direct pe piaţa europeană", a precizat pentru "Adevărul" preşedintele comisiei de verificare a privatizării Petrom.

Pe lângă confirmarea faptului că Petrom a fost vândut la un preţ de aproximativ trei ori subevaluat faţă de adevărata valoare, senatorii amendează în raportul de control şi alte aspecte ale contractului cu caracter postprivatizare.

Printre acestea se numără cele referitoare la clauzele asumate de statul român privind investiţiile pentru protecţia mediului, cele cu caracter fiscal, dar şi imobiliar. "Comisia a angajat o serie de specialişti în gaze şi petrol, în drept financiar ş.a.m.d, pentru a verifica toate documentaţia pusă la dispoziţie atât de ministerul economiei, cât şi de AVAS. Pe baza acestor analize este construit acest raport.

Totuşi, am fi avut nevoie şi de raportul SRI pe această temă, care niciodată nu ne-a fost pus la dispoziţie", a declarat pentru "Adevărul" un alt membru al comisiei parlamentare, senatorul PC Marius Marinescu.

Cum poate statul să se revolte în cazul Petrom

"Pe lângă concluziile trase pe baza contractului de privatizare, comisia senatorială va cere expres Curţii de Conturi, instituţie care a evitat până acum să se implice în controlul privatizării, să demareze controlul postprivatizare pe care trebuia să-l facă mult mai demult", susţine senatorul Marius Marinescu.

În cazul în care Curtea de Conturi va ajunge la concluzia că privatizarea Petrom are efecte negative asupra banului public, statul va avea posibilitatea legală să denunţe acele prevederi contractuale considerate că-i aduc prejudicii.

Dar cum poate statul să acceseze o asemenea cale, în cazul eliminării din calcul a riscului la care se expune ca semnal pentru investitori, odată cu denunţarea unor clauze contractuale parafate cu OMV?

"Cel care poate da în judecată OMV este Executivul, prin Ministerul Finanţelor. Acţiunea se poate baza pe concluziile raportului comisiei senatoriale şi a Curţii de Conturi. Executivul este, însă, obligat să cheme OMV la conciliere prealabilă, care nu este altceva decât o negociere directă. În urma acestor întâlniri, se încheie o notă de negociere, iar dacă nu se ajunge la o înţelegere, abia atunci statul acţionează în judecată OMV la instituţia stipulată în contractul de privatizare că poate decide neînţelegerile", a declarat pentru "Adevărul" avocatul Cătălin Dancu.

Valenţe imobiliare de două miliarde de euro

Senatorul Marius Marinescu, cel care a fost iniţiatorul comisiei de anchetă a privatizării Petrom, consideră că înţelegerea cu OMV a fost fără tăgadă moneda de schimba a PSD pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Concluzie care, practic, este trasă pe baza verificărilor timp de patru luni a documentelor privatizării.

Pe lângă confirmarea faptului că Petrom a fost vândută la un preţ mult subevaluat, raportul care va fi prezentat astăzi biroului permanent al Senatului critică îndeosebi clauzele contractuale care au efect postprivatizare. "Avem problema legată de redevenţa plătită pe o perioadă de zece ani, avem condiţionarea fixării nivelului fiscalităţii pe aceeaşi perioadă, ceea ce afectează mult bugetul statului, dar şi cea a preţului pe care statul îl plăteşte pentru investiţiile în protejarea mediului pentru Petrom", arată Carol Dina, preşedintele comisiei de anchetă.

Surpriza vine însă dinspre zona imobiliară şi asta deoarece contractul de privatizare a căpătat şi o astfel de valenţă. "Într-o Românie cu o creştere mare pe piaţa imobiliară, prin semnarea contractului de privatizare, statul a făcut un cadou de aproximativ două miliarde de euro noului proprietar.

Asta pentru că Petrom a fost împroprietărită de stat cu peste 2.000 de hectare, a căror valoare a fost transformată în acţiuni la un nivel de inventar neactualizat de foarte mult timp. Aceste pământuri evaluate la preţul real al pieţei ne-a dus la această sumă făcută cadou companiei austriece", ne-a declarat senatorul Carol Dina.

>> Cel care poate da în judecată OMV este Executivul, prin Ministerul Finanţelor

Cătălin Dancu
avocat

>> Comisia senatorială va cere expres Curţii de Conturi să demareze controlul postprivatizare

Marius Marinescu
membru în comisia parlamentară de anchetă a privatizării Petrom

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite