Consumul, vedeta creşterii economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comerţul şi construcţiile au susţinut avansul-record al Produsului Intern Brut din primele nouă luni ale acestui an. Înclinaţia românilor către consum s-a văzut atât pe partea de utilizare, cât şi pe formarea PIB la nouă luni, care a crescut în ritmul cel mai accelerat din UE.

Pe partea de formare, sectorul serviciilor şi cel al construcţiilor au avut cea mai importantă contribuţie la creşterea economică de 8,9% din primele nouă luni.

Serviciile, care includ şi componenta de comerţ, au contribuit cu 2,7 puncte procentuale la avansul Produsului Intern Brut.

Contribuţia sectorului de construcţii a fost de 2,4 puncte procentuale, iar industria a adus cel mai mic aport sectorial, de 1,2 puncte, potrivit datelor raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

Agricultura a sprijinit avansul PIB cu 1,6 puncte, iar impozitele nete pe produs au avut o contribuţie de un punct procentual.

Valoare adăugată în toate sectoarele

Pe categorii de utilizări, consumul populaţiei a contribuit cu 10,7 puncte procentuale, formarea brută de capital fix a contribuit cu 8,2 puncte, iar consumul administraţiei publice cu 0,3 puncte, conform datelor INS. Variaţia stocurilor şi exporturile nete au avut un aport negativ de 5,7, respectiv 4,6 puncte.

Valoarea adăugată brută din sectorul serviciilor a avut o creştere de 5,6%, iar volumul de activitate din domeniul construcţiilor s-a situat cu 31,1% peste nivelul din perioada ianuarie-septembrie 2007. Sectorul industrial a consemnat o majorare a valorii adăugate brute de 4,8%, iar agricultura, silvicultura şi piscicultura şi-au mărit volumul de activitate cu 23,4%.

În perioada analizată, volumul impozitelor nete pe produs a crescut cu 8,5% faţă de intervalul de referinţă de anul trecut.

Agricultura, avans maxim în trimestrul trei

În trimestrul al treilea, agricultura a avansat cu 34,8%, construcţiile au urcat cu 28,6%, iar industria a avut o creştere de numai 2,9%.

În cadrul sectorului de servicii, comerţul, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hotelurile, transporturile şi telecomunicaţiile au înregistrat un spor al valorii adăugate brute de 3,9%, iar activităţile financiare, imobiliare şi de închirieri au avut o majorare de 2%. 

Ponderea activităţilor în PIB

FORMARE:

Servicii – 53,6%
Industrie – 27,9%
Construcţii – 10,4%
Agricultură – 8,1%

UTILIZARE:

Comerţ – 63,8%
Servicii – 14%
Autoconsum – 10,5
Altele – 11,7%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite