Construcţiile, afacerile imobiliare şi comerţul vor fi sectoarele principale pentru tranzacţii pe piaţa românească, în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţiile, afacerile imobiliare, comerţul en detail şi domeniul farmaceutic vor reprezenta în România principalele zone de interes pentru fuziuni şi achiziţii în 2007, dar şi pe termen

Construcţiile, afacerile imobiliare, comerţul en detail şi domeniul farmaceutic vor reprezenta în România principalele zone de interes pentru fuziuni şi achiziţii în 2007, dar şi pe termen mediu, potrivit unui studiu de piaţă prezentat luni de firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PWC).

Potrivit studiului, pentru anul 2007, se preconizează o creştere a numărului de tranzacţii de tipul fuziunilor şi achiziţiilor, pe fondul scăderii valorii medii a tranzacţiiilor, ca urmare a schimbărilor structurale din mai multe sectoare de activitate, precum telecomunicaţii, bancar, imobiliare, IT, farmaceutice şi industria alimentară. "Aşteptările noastre arată că nivelul încă redus al pieţei, precum şi gradul ridicat de creştere economică, existenţa unor economii care nu sunt consolidate şi a unor conglomerate în economie vor determina o evoluţie importantă a pieţei de fuziuni şi achiziţii din România, în perioada următoare", a declarat Radu Stoicoviciu, director serviciu consultanţă pentru tranzacţii în cadrul PWC.

Studiul evidenţiază că rentabilitatea aşteptată de către fondurile de investiţii care vor intra pe piaţa românească în 2007 este preconizată să scadă către valori situate în jurul a 20-30 la sută pe an, comparabile cu cele ale altor state din Uniunea Europeană. "Investiţiile din partea fondurilor cu capital privat vor veni în România în sume tot mai mari, iar o mare parte a fondurilor vor fi dedicate exclusiv investiţiilor în sectorul imobiliar", a spus reprezentantul PWC.

Radu Stoicoviciu a precizat că, în anul 2006, fluxurile de investiţii ale acestor fonduri s-au cifrat la 1,5 miliarde dolari, iar în sectorul imobiliar au reprezentat 60 la sută din totalul tranzacţiilor. "Din cele 12 tranzacţii de peste 100 milioane dolari, încheiate în 2006, în România, în şapte tranzacţii au fost implicate fonduri de investiţii", a menţionat oficialul PWC.

În opinia analiştilor PWC, în 2007, cele mai atractive sectoare pentru fondurile de investiţii sunt industria farmaceutică, serviciile financiare, construcţiile şi industria materialelor de construcţii.

92% din valoarea tranzacţiilor din România aparţine investitorilor străini

Implicarea investitorilor străini (92% din valoarea tranzacţiilor din România) a fost mai intensă decât în 2005 şi mai mare comparativ cu media regiunii, indicând potenţialul competitiv al economiei româneşti care atrage tot mai mulţi investitori, a declarat Radu Stoicoviciu, director în cadrul PWC. El a arătat că, în ultimii patru ani, valoarea achiziţilor şi fuziunilor pe piaţa românească s-a cifrat la 13 miliarde de dolari, cu o valoare raportată pe cap de locuitor de 600 de dolari. Cu toate că piaţa românească a achiziţiilor şi fuziunilor se înscrie pe un trend ascendant, totuşi valoarea de 600 de dolari raportată pe cap de locuitor plaseză România pe ultimul loc în grupul a zece ţări din Europa Centrală şi de Est.

Piaţa românească a achiziţiilor şi fuziunilor în 2006 s-a ridicat la 5,2 miliarde dolari, în uşoară scădere faţă de 2005, când s-a cifrat la 5,8 miliarde dolari, în timp ce numărul tranzacţiilor a fost de 134, mai mare cu 15% faţă de anul precedent. Din punct de vedere al valorii totale a pieţei de fuziuni şi achiziţii, România se plasează pe locul cinci în regiunea Europei centrale, după Rusia, Polonia, Ungaria şi Cehia.

În ceea ce priveşte fluxurile investiţionale atrase de tranzacţiile din România, Austria ocupă primul loc - 868 milioane dolari, capitalurile din Marea Britanie şi SUA menţinându-se pe locurile următoare, urmate de investiţiile indiene (Ranbaxy - 324 milioane dolari) şi româneşti (8% din total).

Totodată, cele mai semnificative achiziţii de companii autohtone au fost tranzacţia Erste Bank care a preluat participaţia de 7,2% deţinută de angajaţii BCR, tranzacţie estimată la 543 milioane dolari, şi achiziţia de către Ranbaxy a companiei Terapia pentru suma de 324 milioane dolari.

Cele mai importante achiziţii de către companii româneşti ale unor companii străine, în 2006, au fost preluarea complexului de mine şi topitorii din Serbia RTB Bor de către Cuprom, pentru suma de 400 milioane dolari, şi achiziţia de către Petrom a reţelei de benzinării OMV din Bulgaria, pentru 284 milioane dolari.

Cel mai dinamic sector de fuziuni şi achiziţii în 2006 a fost cel productiv - 21 tranzacţii, lider pe parcursul ultimilor patru ani, urmat de construcţii/imobiliar - 20 tranzacţii, servicii financiare - 17, media -13, industria farmaceutică şi serviciile - cu 12 tranzacţii fiecare.

Activitatea de privatizare, pe trend descendent

În România, privatizările au cunoscut o scădere în 2006, după cifrele record din anul precedent. Anul trecut, au fost încheiate numai 11 tranzacţii, cu o valoare totală de 113 milioane dolari.

Sectorul de utilităţi a atras cele mai mari investiţii datorită listării la bursă a companiei Transelectrica, cu o acţiune care s-a dovedit de un real succes, cotaţiile titlurilor dublându-se până la sfârşitul anului.

Pentru anul 2007, vânzarea producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi este preconizată să reprezinte cel mai important punct de interes în ceea ce priveşte privatizările. Daewoo, Oltchim şi Electroputere Craiova sunt alte privatizări aşteptate de către investitori.

De asemenea, trei dintre cele opt filiale de furnizare şi distribuţie de energie electrică ale societăţii Electrica sunt aşteptate la vânzare în acest an, iar privatizarea filialei Electrica Muntenia Sud, deja agreată cu compania Enel, este estimată să se cifreze în jurul valorii de un miliard de dolari (vânzare de acţiuni şi majorare de capital). În opinia experţilor PWC, alte puncte de interes sunt privatizările complexurilor energetice Craiova, Turceni şi Rovinari, precum şi tranzacţiile de vânzare de active aparţinând unor companii de stat precum Tractorul şi Carom. În acelaşi timp, pe lângă tranzacţiile de tipul privatizărilor, sunt aşteptate mai multe vânzări de active. La nivelul anului 2006, tranzacţiile cu active din România au totalizat 100-150 de milioane dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite