Conducerea Endesa sprijină oferta de preluare avansată de E.ON

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul energetic german E.On a câştigat un aliat-cheie în lupta pentru preluarea companiei spaniole de utilităţi Endesa. Banca de economii spaniolă Caja Madrid a fost de acord să cedeze cele

Grupul energetic german E.On a câştigat un aliat-cheie în lupta pentru preluarea companiei spaniole de utilităţi Endesa. Banca de economii spaniolă Caja Madrid a fost de acord să cedeze cele 10% din acţiunile Endesa deţinute, într-o înţelegere care va permite grupului financiar să-şi păstreze drepturile de vot timp de doi ani de acum încolo. În plus, conducerea Endesa a decis luni seara, în unanimitate, să sprijine oferta de preluare în valoare de 42,3 miliarde de euro înaintată de grupul german E.ON. Această schimbare de situaţie îi oferă grupului energetic german şanse mult mai mari în reuşita acestei tranzacţii decât are în acest moment joint-venture-ul format din Enel şi Endesa. Compania italiană de electricitate Enel a anunţat că va da în judecată Caja Madrid, a afirmat o sursă apropiată Enel, scrie "Washington Post". Analiştii sunt de părere că mutarea băncii spaniole şi ameninţarea proceselor ar putea duce la o divizare a celui mai mare grup de utilităţi din Spania sau aducerea companiei în pragul unei lupte care se va duce mai mult în tribunale.

E.ON, cel mai mare grup energetic din lume, şi-a majorat, luni, oferta de preluare a Endesa, de la 41 miliarde de euro la 42,32 miliarde de euro, într-o încercare de a contracara o posibilă ofertă venită din partea Enel şi Acciona. Grupul italian Enel şi holdingul de construcţii Acciona, care deţin 46% din titlurile Endesa, au anunţat, ulterior, că oferă cel puţin 41 de euro pe acţiune pentru preluarea integrală a acesteia. Autoritatea spaniolă de reglementare a activităţii bursiere a interzis celor două companii să lanseze o ofertă de preluare a Endesa timp de şase luni după ce E.On va primi un răspuns din partea Endesa. Întrucât statutul Endesa limitează drepturile de vot la 10% indiferent de participaţia deţinută, alianţa între E.ON şi Caja Madrid formează un bloc a cărui influenţă este similară cu cea a Enel şi Acciona, în momentul în care cota deţinută de compania germană va ajunge la 10%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite