Companiile de ţigări exportă jumătate din producţie
0Principalele pieţe de desfacere pentru companiile autohtone vor fi ţări precum Bulgaria, Polonia, Cehia, Italia şi Ungaria . Integrarea României în Uniunea Europeană a dus la creşterea de
Principalele pieţe de desfacere pentru companiile autohtone vor fi ţări precum Bulgaria, Polonia, Cehia, Italia şi Ungaria .
Integrarea României în Uniunea Europeană a dus la creşterea de câteva ori a exporturilor de ţigarete în acest an. Pe fondul acestei dinamici, producătorii autohtoni îşi fac pentru anul viitor planuri, care includ majorarea substanţială a ponderii exporturilor în total producţie. Dacă până la aderare exporturile de ţigări vizau în mare parte pieţele non-UE, din ianuarie 2007, principalele pieţe de desfacere a ţigărilor produse în România sunt ţări membre.
Creşterea interesului producătorilor interni de ţigarete pentru pieţele interne a fost observată încă din prima lună a acestui an. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), numai în luna ianuarie 2007, România a exportat tutun de aproape şase milioane de euro, de peste patru ori mai mult faţă de luna decembrie a anului trecut, când exporturile au fost de numai 1,4 milioane de euro.
Integrarea a majorat exporturile de patru ori
Dinamica s-a păstrat şi în lunile următoare, astfel că, în perioada ianuarie-august 2007, ţara noastră a exportat tutun şi băuturi alcoolice în valoare de 408,7 milioane lei (n.r. - 119,9 milioane de euro), de patru ori mai mult, comparativ cu nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 96,4 milioane lei (n.r. - 28,2 milioane euro).
Potrivit datelor statistice, importurile de aceleaşi bunuri au scăzut în perioada postaderare. România a importat astfel în primele şapte luni ale acestui an tutun şi băuturi de 606,2 milioane lei (177,8 milioane euro), în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când importurile au fost de 834,7 milioane lei (244,8 milioane euro).
Dinamica din acest an a exporturilor de tutun se va păstra şi anul viitor, producătorii autohtoni anunţându-şi deja intenţiile de a majora cantităţile ce vor fi trimite în străinătate.
Richard Morgan, preşedintele companiei Philip Morris România, a anunţat recent că intenţionează să majoreze, în 2008, ponderea exporturilor, de la nivelul actual de 30-40% din producţie, la peste 50%. Philip Morris are o fabrică la Otopeni şi exportă în principal în Uniunea Europeană, în state precum Italia, Polonia şi Cehia, şi în Africa. Compania va creşte, în 2008, capacitatea de producţie a fabricii la 20 miliarde de ţigări pe an.
Contactaţi de "Adevărul", şi ceilalţi doi producători mari de ţigări din România au declarat că intenţionează să crească exporturile. "În acest an, am exportat aproximativ 30% din totalul producţiei, care se ridică la circa 18 miliarde de ţigarete pe an, dar şi aproximativ patru miliarde de filtre. Există intenţii pentru majorarea exporturilor, dar deocamdată nu este nimic concretizat", a declarat Adrian Popa, Corporate Affairs al British American Tobacco. Cea mai mare parte a exporturilor BAT vizează în acest moment Bulgaria şi Orientul Mijlociu.
Japan Tobacco International (JTI) exportă în acest moment 10% din producţie, dar intenţionează ca în 2008 să majoreze acest nivel. "Exportăm ţigări în ţările baltice, Ungaria şi Bulgaria, iar filter - în Andora şi Serbia. Intenţionăm să creştem exporturile anul viitor", a precizat Gilda Lazăr, Corporate Affairs al JTI.