Companii care scot bani din statul la cozi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de timp şi birocraţia au dat naştere unui nou business în România: statul la coadă contra cost . O firmă de prestări servicii, care are ca obiect de activitate pierderea timpului şi

Lipsa de timp şi birocraţia au dat naştere unui nou business în România: statul la coadă contra cost .

O firmă de prestări servicii, care are ca obiect de activitate pierderea timpului şi măcinarea nervilor stând pe la cozi în locul tău, poate câştiga câteva zeci de mii de euro pe an. Fie că vrei să îţi înmatriculezi maşina, să îţi faci un credit la bancă sau pur şi simplu să te aprovizionezi cu alimente dintr-un hipermarket, există firme care pot face toate acestea pentru tine, contra unei taxe cuprinse între 50 şi 150 de euro, în funcţie de serviciile prestate. Numai la nivel de Bucureşti există peste 50 de astfel de societăţi, iar piaţa este într-o continuă creştere.

În România, peste tot se stă la coadă. Începând cu hipermarketurile, unde, de sărbători, lumea se calcă în picioare şi terminând cu birourile unde plăteşti dările către stat, tot la cozi interminabile trebuie să stai. Pentru a-ţi înmatricula un autoturism, de pildă, ai nevoie de minimum o zi, în cel mai fericit caz. Şi asta, doar dacă mai ai încă o maşină cu care să te deplasezi de la Circa Financiară la Fisc şi de la CEC la Poliţia Rutieră. Şi pentru un paşaport, tot pierzi jumătate de zi.

Îndoliaţi şi resemnaţi, şi apropiaţii defuncţilor formează cozi interminabile la birourile de unde trebuie să ridice certificatul de deces. Toate aceste lucruri i-au inspirat pe "băieţii inteligenţi" care şi-au făcut firme de stat la coadă în locul tău şi şi-au dezvoltat astfel un business 100% românesc.

"În Germania, de exemplu, sau în oricare altă ţară din Vest procedurile de înmatriculare sunt mult mai simple şi se rezolvă în maximum o oră", spune Valentin Raţiu, administratorul unei firme de profil. Din acest motiv, o astfel de afacere nu cred că ar avea succes în Occident", consideră Raţiu. El spune că numărul tot mai mare al celor care îşi achiziţionează maşini noi a dus la dezvoltarea spectaculoasă a businessului de înmatriculări.

"Acum cinci ani în urmă, în Capitală, au început să apară primele firme specializate să stea la coadă în locul tău. Tarifele nu erau prea mari, astfel încât foarte mulţi bucureşteni au apelat la serviciile noastre, din lipsă de timp", povesteşte Raţiu. Astăzi, numai în Bucureşti există peste 20 de astfel de firme, din care mai puţin de jumătate activează legal (plătitor de TVA cu contract de prestări servicii şi factură). Cu numai trei angajaţi şi un birou într-un apartament de bloc, cifra de afaceri a lui Valentin Raţiu depăşeşte 50.000 de lei anual, iar rata profitabilităţii este de 50%.

Constantin Dumitrescu, administratorul unei alte firme de înmatriculări din Bucureşti, şi-a extins domeniul de activitate. În afară de înmatriculări şi radieri, firma lui Dumitrescu îţi cumpără sau vinde maşina, plăteşte impozitele către stat, îţi aduce permisul sau buletinul acasă, sau îţi duce maşina în service pentru executarea reviziilor periodice.

Mai nou şi-a dezvoltat şi un serviciu pentru eliberarea actelor de deces. Dacă te duci la morga unui spital, vei vedea nişte băieţi tineri care stau la agăţat potenţiali clienţi. Contra unei sume de 70-100 de lei, stau ei la coadă în locul tău, o dată la morgă, iar a două oară la Oficiu, şi îţi aduc certificatul de deces acasă. "Bucureştenii nu mai au timp de pierdut pe la cozi. Mai bine plătesc cu 200-300 de lei în plus şi face altcineva munca cea grea pentru ei", spune Dumitrescu.

Ca să întocmeşti un dosar de radiere sau înmatriculare, ai nevoie de foarte multe acte, de ore pierdute pe la ghişeele instituţiilor şi de multă răbdare. Un singur angajat de-al meu se descurcă, într-o singură zi, cu cinci-şase dosare şi afacerea merge strună", spune Dumitrescu. Anul trecut, firma lui a avut o cifră de afaceri de circa 100.000 de lei.

Reclama pe internet, cheia succesului

Două-trei maşini, un birou şi puţină reclamă pe internet este cheia succesului pentru firmele care fac cumpărăturile în locul tău. Este adevărat, vei plăti cu câteva zeci de lei mai mult, însă toate produsele îţi vor fi livrate la uşă, acasă sau la birou.

Pentru a scăpa de statul la cozi, mulţi bucureşteni plătesc până la 100 de lei în plus pentru cumpărăturile comandate. Radu Bîrlică, directorul unei case de comenzi, spune că cererea pe segmentul persoanelor fizice a crescut cu cel puţin 20% în ultimul an.

"Dacă până acum profitul nostru era dat de comenzile companiilor, a multinaţionalelor sau a instituţiilor statului, acum pot spune că şi segmentul persoanelor fizice este unul important", spune Bîrlică. Potrivit acestuia, persoanele cu venituri medii sunt principalii clienţi, urmaţi de vârstnici, bolnavi care nu se pot deplasa la cumpărături şi persoane cu handicap.

"Există tineri foarte comozi care preferă să se aprovizioneze o singură dată pe săptămână şi atunci, prin intermediul caselor de comenzi", spune Radu Bîrlică. Profitabilitatea acestor societăţi este dată mai ales de comenzile companiilor. Firmele de soft, casele de avocatură sau băncile îşi cumpără hârtia de imprimantă şi tipizatele de la casele de comenzi.

Companiile mari oferă angajaţilor sucuri, apă şi cafea tot prin casele de comenzi. Business-ul este extrem de profitabil, pentru că cererea creşte de la an la an, iar cele câteva zeci de case de comenzi de pe piaţă nu sunt suficiente.

Acum cinci ani în urmă, în Capitală, au început să apară primele firme specializate să stea la coadă în locul tău. Tarifele nu erau prea mari, astfel încât foarte mulţi bucureşteni au apelat la serviciile noastre, din lipsă de timp.

Radiografia afacerii

Investiţia iniţială: între 10.000 şi 20.000 de euro. Banii vor fi folosiţi în achiziţionarea de maşini, documentaţie şi utilarea unui birou (telefon, fax, internet)

Resurse umane: Este necesar un număr de minimum trei angajaţi pentru a putea face faţă cererii de pe piaţă. Cu cât numărul angajaţilor este mai mare, cu atât timpul de rezolvare al comenzilor este mai scurt. De obicei, aceste firme au relaţii, (pile) în domeniul în care activează şi nu stau pe la cozi.

Profitul unei firme de profil variază în funcţie de tarifele practicate, de domeniul de activitate şi de seriozitatea cu care lucrează. Sunt firme care pot câştiga până la 10.000 de lei pe an din această activitate. Cele mai profitabile business-uri sunt cele din domeniul auto (înmatriculări, RAR, radieri, cumpărări/vânzări) urmate de casele de comenzi şi firmele care întocmesc documentaţii şi ridică documente de la ghişeele instituţiilor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite