Compania bulgară de gaze a devenit acţionar la Transgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BulgarTransgaz şi Transgaz România, colaboratori la proiectul Nabucco, ar putea subscrie la iniţiativa Mol Ungaria de creare a unui holding regional în domeniul gazelor naturale. Compania

BulgarTransgaz şi Transgaz România, colaboratori la proiectul Nabucco, ar putea subscrie la iniţiativa Mol Ungaria de creare a unui holding regional în domeniul gazelor naturale.

Compania bulgară de stat Bulgargaz Holding a anunţat, potrivit site-ului local Dnevnik, că a achiziţionat aproape 0,1% din capitalul Transgaz Mediaş, în cadrul recentei oferte publice derulate de societatea românească. Bulgarii au cumpărat 9.000 de acţiuni, pentru 1,1 milioane de leva (aproximativ 550.000 de euro).


Chiar dacă suma nu este consistentă, achiziţia de acţiuni Transgaz are valoare de simbol pentru compania bulgară, care s-a lansat într-un ambiţios program de dezvoltare. Directorul general, Lyubomir Denchev, a declarat că tranzacţia reprezintă prima achiziţie în străinătate a companiei şi a reamintit că ţinteşte o capitalizare de piaţă cuprinsă între patru şi şase miliarde de euro.

Şi bulgarii vor o "supercompanie" energetică

Obiectivul va fi atins prin listarea unei participaţii cuprinse între 20% şi 30% din capitalul distribuitorului de gaze pe bursele din Bulgaria şi Londra, în următorii câţiva ani. Prin comparaţie, capitalizarea Petrom, cea mai mare companie românească, se apropie de circa opt miliarde de euro. Mai mult, Bulgargaz devine prima companie controlată de statul bulgar care este implicată într-o tranzacţie în exterior.

Chiar dacă managementul companiei nu a dezvăluit motivele acestei investiţii, siteul bulgar aminteşte că Bulgartransgaz, divizie a Bulgargaz, şi Transgaz sunt implicate în proiectul de construcţie al gazoductului Nabucco, care va avea o lungime de 3.300 de kilometri şi va transporta gaze naturale provenind din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală către Austria şi alte state occidentale, tranzitând Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria.
De asemenea, companiile ar putea participa la o iniţiativă a grupului ungar MOL, pentru înfiinţarea şi administrarea în comun a unui distribuitor regional de gaze naturale.


Ministrul adjunct al energiei, Galina Tosheva, a declarat, recent, că Bulgaria va aduna producătorii de energie aflaţi în proprietatea statului, minele, operatorul naţional de energie şi Bulgargaz într-un holding de energie. După cum se ştie şi autorităţile române iau în calcul formarea unei supercompanii în domeniul energetic. (Cristian Ştefan)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite