Compania azeră Socar vrea să cumpere Arpechim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma petrolieră din Azerbaidjan intenţionează să deţină propria unitate de rafinare a ţiţeiului în România, prin achiziţia uneia de la Petrom Pe piaţa petrolieră locală şi-ar

Firma petrolieră din Azerbaidjan intenţionează să deţină propria unitate de rafinare a ţiţeiului în România, prin achiziţia uneia de la Petrom

Pe piaţa petrolieră locală şi-ar putea face intrarea un nou jucător. Reprezentanţii companiei azere, SOCAR, au declarat că sunt interesaţi să preia partea de rafinare de la Arpechim, deţinută de Petrom. Investiţia le-ar facilita realizarea unei reţele de distribuţie a carburanţilor în România, potrivit unei strategii în acest sens anunţate în urmă cu câteva luni. Şi Oltchim este o ţintă de achiziţii pentru SOCAR.

Planurile pentru combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea, deţinut de stat, vizează integrarea acestuia într-un complex regional. "Strategia noastră include preluarea Oltchim şi partea de rafinare a Arpechim.

În privinţa Oltchim, dacă nu îl luăm, el va fi un concurent cu Petkim (combinat din Turcia - n.r.) în regiune, dar nu va face faţă, iar ideea este să facem un complex din cele două combinate chimice", a declarat, ieri, agenţiei Mediafax, reprezentantul SOCAR pentru România, Hamza Karimov.Firma petrolieră de stat din Azerbaidjan a cumpărat combinatul petrochimic Petkim din Turcia, la finele anului trecut. Karimov a adăugat că, deocamdată, nu a fost făcută o evaluare a costurilor pe care le presupune preluarea Arpechim şi Oltchim.

Contractul de privatizare a Petrom, încheiat în 2004 de stat cu OMV, permite vânzarea, transferul sau înstrăinarea, în mod direct sau indirect, a Arpechim. Rafinăria are o capacitate operaţională de 3,5 milioane tone de ţiţei pe an.

Petrom spune că nu a primit nicio ofertă

Comparativ, capacitatea rafinăriei Petrobrazi, deţinută tot de Petrom, este de 4,5 milioane de tone pe an. Reprezentanţii Petrom au declarat, pentru "Adevărul", că deocamdată nu au primit nicio ofertă pentru Arpechim din partea SOCAR, dar par a fi dispuşi unei negocieri. "În cazul în care vom primi astfel de oferte, vom analiza oportunitatea lor", au spus sursele citate.

Activitatea de la Arpechim a fost reorganizată anul trecut, când Petrom a separat activitatea de petrochimie a rafinăriei, în cadrul firmei Petrochemical Argeş.

Aceasta este principalul furnizor de materii prime al Oltchim, care s-a arătat interesat de o eventuală preluare a diviziei de petrochimice a Petrom.

Anunţat la privatizare de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, combinatul chimic ar putea fi achiziţionat de SOCAR. Intenţia firmei azere de a achiziţiona Oltchimul a fost exprimată luni, de ministrul pentru IMM, comerţ, turism şi profesiuni liberale, Ovidiu Silaghi, în urma întâlnirii cu o delegaţie a statului azer.

Intenţia SOCAR, companie controlată de stat, de a intra pe piaţa petrolieră românească a fost anunţată încă de anul trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite