Compania Huilei scapă doar de o parte din datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania Huilei scapă doar de o parte din datorii
Compania Huilei scapă doar de o parte din datorii

Autorităţile române aşteaptă acordul Comisiei Europene pentru anularea a două treimi din datoriile totale ale CNH. Datoriile către bugetele speciale, de şomaj şi de asigurări sociale nu pot fi şterse, astfel că societatea va trebui să le achite. Acestea totalizează 1,4 miliarde de lei.

Problema ştergerii datoriilor istorice ale Companiei Naţionale a Huilei Petroşani (CNH) a fost una dintre priorităţile ultimilor trei miniştri ai Economiei, însă, până în prezent, niciun efort nu a fost concretizat.

Actuala conducere a ministerului se grăbeşte şi susţine că acest subiect trebuie tranşat până la finele anului, întrucât CNH se află pe lista companiilor care vor face parte din cele două noi societăţi energetice rezultate în urma restructurării sectorului.

„Am avut consultări cu experţii din cadrul Comisiei Europene în luna august pe tema ştergerii datoriilor CNH şi, peste o săptămână, vom reface notificarea. Din acel moment, aşteptăm răspunsul Comisiei Europene în următoarele două luni“, a declarat, pentru „Adevărul“, Mihai Găman, director general al Direcţiei Generale Resurse Minerale din Ministerul Economiei.

Cel mai mare datornic la stat

Potrivit acestuia, din suma totală de 3,8 miliarde de lei pe care CNH o datorează statului, nu vor exista probleme în ceea ce priveşte ştergerea a 2,4 miliarde de lei. „Vom face dovada că aceste datorii nu au fost acumulate ca urmare a unui management defectuos al companiei, ci din cauza unor acte normative ale Guvernului care au dezavantajat societatea“, a mai spus Găman.

Acesta a explicat că cea mai mare parte a datoriilor au fost acumulate în urma faptului că, ani la rând, subvenţiile care puteau fi alocate prin reglementările din domeniul cărbunelui nu au fost acordate în totalitate. „Diferenţa dintre costuri şi preţul de vânzare nu a fost acoperită“, a arătat oficialul ministerial.

Restul datoriilor, în valoare de 1,4 miliarde de lei, nu pot fi şterse, întrucât sunt datorate bugetelor speciale, de şomaj şi de asigurări sociale, astfel că societatea va trebui să le achite. „Vrem să reglementăm ştergerea datoriilor printr-o ordonanţă de urgenţă, pentru ca măsura să intre în vigoare cât mai repede, urmând să fie aprobată ulterior în Parlament. Vom aştepta răspunsul Comisiei Europene înainte să aprobăm ordonanţa în Guvern, pentru a fi siguri că avem girul acestui for“, a adăugat Găman.

Compania Naţională a Huilei se află în administrare specială din toamna anului trecut, în urma acumulării unor restanţe care au plasat societatea pe primul loc în topul datornicilor la stat.

Compania Naţională a Huilei va fi cuplată cu Porţile de Fier

CNH livrează materia primă pentru termocentralele Mintia Deva şi Paroşeni, care asigură circa 5% din electricitatea livrată la nivel naţional şi agent termic pentru oraşele din Valea Jiului. Potrivit proiectului de restructurare a sectorului energetic, postat pe site-ul Ministerului Economiei, CNH va fi inclusă într-una din cele două noi companii care vor fi înfiinţate prin reorganizarea sectorului energetic.

Astfel, CNH va fi cuplată cu termocentralele Deva, Paroşeni şi Elcen, cu o parte din Electrica şi cu hidrocentralele Porţile de Fier, Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa şi Sibiu. Din cea de-a doua companie vor face parte complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, hidrocentralele Vâlcea şi Slatina, Societatea Naţională a Lignitului şi cealaltă parte din Electrica.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite