Compania Exxon va cheltui 80 miliarde de dolari până în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Exxon Mobil plănuieşte să cheltuiască 20 miliarde de dolari anual până în 2011 şi să pună în funcţiune 25 de proiecte majore de extracţie de petrol şi gaze în următorii trei

Compania Exxon Mobil plănuieşte să cheltuiască 20 miliarde de dolari anual până în 2011 şi să pună în funcţiune 25 de proiecte majore de extracţie de petrol şi gaze în următorii trei ani. Noile proiecte vor suplimenta cantitatea de petrol extrasă zilnic cu un milion de barili. La sfârşitul lui 2006, gigantul energetic producea 4,2 milioane de barili de petrol pe zi, an în care Exxon a înregistrat cel mai mare profit al unei corporaţii americane, mulţumită preţurilor ridicate ale petrolului brut, care a ajuns vara trecută la 78 de dolari pe baril - 39,5 miliarde de dolari. Asta, deşi câştigurile din ultimul trimestru scăzuseră cu patru procente la 10, 25 miliarde de dolari. Cu toate acestea, capacitatea de producţie estimată pentru sfârşitul acestei decade este mai scăzută decât cea de anul trecut din cauza numărului mare de proiecte întârziate. Pentru că preţul petrolului a urcat două procente, şi acţiunile companiilor energetice au crescut. Cele ale grupului Exxon Mobil au ajuns la 71,64 de dolari, cu un procent mai mult, transmite Reuters.

Vicepreşedintele Exxon, Stuart McGill, a afirmat că grupul plănuieşte să înceapă producţia la şapte noi platforme chiar de anul acesta. Astfel, 200.000 de noi barili de petrol pe zi se vor adăuga la volumul de bază al companiei. Patru dintre noile proiecte sunt în Europa, alte două, în Angola şi o unitate pentru extracţia gazului natural lichefiat în cadrul platformei RasGas, din Qatar. În perioada 2008-2009, alte 18 proiecte adiţionale ar putea fi puse pe picioare, printre care câteva în Qatar şi altele în Africa de Vest. Iar după 2010, alte 30 de proiecte majore îşi vor începe producţia de petrol. Preşedintele şi CEO-ul Exxon, Rex Tillerson, au afirmat că grupul care deţine 3% din totalul producţiei de petrol mondial a revizuit controlul pe care îl deţine asupra operaţiunilor din regiunea râului Orinoco, din Venezuela, împreună cu partenerii săi, compania deţinută de stat Petroleos de Venezuela SA.

Asta după ce preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, a decis, săptămâna trecută, ca toate proiectele petroliere operaţionale din regiune să fie preluate de stat până pe data de 1 mai. Dar Tillerson a adăugat că discuţiile legate de acţiunile deţinute de el la proiectele din Venezuela nu s-au finalizat. "Sunt încă multe lucruri de lămurit cu venezuelenii. Va mai dura până vom ajunge la o concluzie în legătură cu participarea noastră în acest parteneriat sau cu retragerea noastră în termeni care să satisfacă ambele părţi", a afirmat Rex Tillerson, citat de AP.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite