Comerţul şi serviciile se dezvoltă cel mai rapid în franciză
0Previziunile pentru anul 2007 indică o creştere a apetitului investitorilor pentru brandurile de notorietate. Piaţa francizei din România a continuat să crească şi în anul 2007, în
Previziunile pentru anul 2007 indică o creştere a apetitului investitorilor pentru brandurile de notorietate.
Piaţa francizei din România a continuat să crească şi în anul 2007, în prezent existând un număr total de aproximativ 350 de branduri francizate. Faţă de anul 2006, estimările pentru acest an indică o creştere de 25% a pieţei de profil.
Datele din piaţă arată că afeceriştii din România aleg o franciză pentru că este o reţetă de business deja testată pe alte pieţe, iar viitorul antreprenor beneficiază de know-how în schimbul investiţiei sale, însă succesul şi profitabilitatea viitoarei afaceri depind numai de implicarea şi modul de administrare a businessului de către viitorul partener francizat.
"În schimbul investiţiei sale, partenerul francizat primeşte o reţetă de business, nu neapărat o reţetă cu succes garantat", apreciază Raluca Stanciu, recruitment director în cadrul CHR Consulting. Chiar şi aşa, cifrele indică o continuă creştere a apetitului investitorilor români pentru afacerea în franciză.
"Piaţa francizei din România este în continuă creştere, fie că vorbim de servicii, retail sau fast-food. Când vorbim de creşterea cantitativă a sistemului de franciză în România, putem porni de la statistica sfârşitului anului 2006, care arată că numărul total de branduri prezente prin intermediul unui contract de franciză sau de masterfranciză era de 282, din care 76 erau nume autohtone, recente pe piaţa naţională.
Faţă de anul 2005, când numărul total de branduri operate în sistem de franciză era de 171 (din care doar 35 concepte autohtone), piaţa francizei a cunoscut o creştere de 61,07%", a declarat pentru "Adevărul" oficialul CHR Consulting.
Aceasta spune că, la nivelul anului 2006, cele 282 de sisteme de franciză numărau 5.134 de unităţi deschise, reţea de cinci ori mai mare decât cea existentă la începutul anului 2005. În topul francizelor autohtone, întocmit în funcţie de cifra de afaceri realizată în anul 2006, figurează compania Romstal, cu o cifră de afaceri înregistrată în reţeaua de franciză de peste 36 milioane de euro, urmată de Agroland, cu 3,3 milioane de euro, Turabo Cafe, cu 3 milioane de euro, Perfect Nails, 2,3 milioane de euro, Rodipet, cu peste 1,3 milioane de euro, şi Bella Italia, cu peste 1,3 milioane de euro.
Comparativ cu ţările din jur, ca număr total de branduri fracizate, România se situează aproape de Ungaria, care are 360 de concepte în franciză, Grecia (462 de concepte), Portugalia (350 de concepte), Maroc (360 de concepte), Suedia (350 de concepte).
Bucureştiul, ţinta francizorilor
"În ultima vreme, am avut foarte multe solicitări din partea investitorilor naţionali pe zona retail şi, în mod particular, fashion-retail, urmare a lipsei unor competitori reali pe piaţa autohtonă, dar şi a boomului înregistrat pe piaţa spaţiilor comerciale. Construcţia de noi şi noi centre comerciale a dus la o infuzie puternică de branduri pe acest segment şi aceasta continuă", a precizat Raluca Stanciu.
Potrivit acesteia, previziunile pentru anul 2007 indică o creştere a apetitului investitorilor pentru brandurile de notorietate, în special pe segmentul de fashion-retail. Totodată, tendinţele din piaţă indică o creştere a valorii sumelor investite. "Dacă acum doi-trei ani sumele investite se situau la 100.000 de euro, acum acestea au ajuns undeva în jurul valorii de 300.000 de euro, investitorii fiind mai interesaţi de brandurile de notorietate", a explicat oficialul CHR Consulting.
Bucureştiul rămâne principala atracţie pentru investitorii care au achiziţionat un brand internaţional, principalele categorii de branduri fiind începute din zona Capitalei şi, ulterior, dezvoltate în alte oraşe ale ţării, precum Timişoara, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca.
Motivaţia este potenţialul mare al pieţei la nivelul Capitalei, oferit de cei aproximativ 2,5 milioane de consumatori, cu putere mai mare de cumpărare. "Totodată, dezvoltarea infrastructurii comerciale în România a creat un climat propice pentru construcţia de noi spaţii comerciale în marile oraşe ale ţării, aceasta fiind o condiţie esenţială pentru ca un sistem de franciză să se extindă şi local", mai spune Raluca Stanciu.
Potrivit CHR Consulting, în prezent, 67% din numărul total de sisteme de franciză operează doar la nivelul Capitalei şi doar 33% au şi acoperire regională. Zona Capitalei se menţine în top şi acaparează din ce în ce mai multe idei noi de afaceri în franciză, provenind din cele mai importante trei domenii de activitate, respectiv servicii, retail şi fast-food.
Costurile pe care le implică o franciză
Taxa de intrare într-o astfel de afacere porneşte de la câteva mii de euro şi poate ajunge la câteva sute de mii de euro. Potrivit specialiştilor CHR Consulting, o investiţie în acest domeniu depinde foarte mult de specificul business-ului, de domeniul sau de ţara de provenienţă. Investiţia iniţială se compune din taxa de intrare în reţeaua de franciză, care variază de la o companie la alta. La acestea se adaugă costuri de amenajare a spaţiului de lucru, echipamente, stoc initţial marfă, etc.
"Avem francize care pornesc de la un nivel investiţional de 5.000 de euro şi francize care pot depăşi pragul investiţional iniţial de 100.000 euro", a adăugat Raluca Stanciu, recruitment director în cadrul CHR Consulting.
Ce trebuie să ştii când demarezi un business în franciză
Avantaje
Lansarea unei noi afaceri în condiţii de risc inferior faţă de modelele tradiţionale (afacerea a fost în prealabil testată de francizor sau de alţi francizaţi)
Utilizarea cunoştinţelor şi poziţia comercială ale francizorului - studii de piaţă, publicitate
Primirea de asistenţă în lansarea afacerii
Utilizarea unei mărci sau de nume comercial cunoscute
Dezavantaje
Control prea sever din partea francizorului, ceea ce limitează independenţa francizatului
Marjă redusă de iniţiativă şi creativitate
Asistenţă insuficientă din partea francizorului
Posibile dificultăţi în prelungirea contractului sau valorificarea experienţei acumulate la ieşirea din contract
Efectele acţiunilor publicitare nu se răsfrâng asupra propriei firme