Cola rămâne băutura preferată a românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cola rămâne băutura preferată a românilor
Cola rămâne băutura preferată a românilor

Băuturile cu extract de cola reprezintă peste jumătate din vânzările de răcoritoare din ţara noastră. Sucurile cu aromă de portocale şi de lămâie au muşcat, de la începutul anului, trei puncte procentuale din cota internă de piaţă de peste 50% deţinută de cola.

Cele mai consumate băuturi răcoritoare din România sunt de departe cele cu extract de cola. La mijlocul acestui an, acestea deţineau, ca volum, aproape 48% din vânzările de băuturi răcoritoare, cu trei puncte procentuale mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit companiei de cercetare de piaţă MEMRB.

Ca valoare, comerţul cu aceste produse a scăzut cu trei puncte procentuale în intervalul iulie 2008 - iunie 2009, la 50,3% din piaţa internă de profil.

Citricele iau avans

Evoluţia a apărut pe fondul creşterii vânzărilor de băuturi răcoritoare cu gust de portocale, care au ajuns la o cotă volumică de 20,7%, faţă de 17,3% anul trecut, şi a celor cu aromă de lămâie, care deţin 10,1% din piaţa internă de profil.

Producătorii spun că în următorii ani, vânzările de băuturi cu gust de fructe şi apă minerală vor creşte constant, odată cu majorarea nivelului de trai. În topul realizat de MEMRB, cel mai slab stă consumul de sucuri pe bază de grepfrut, doar 5% dintre români alegând să bea acest sortiment. Anul trecut, românii au cheltuit pe băuturi răcoritoare şi pe apă minerală aproximativ 850 de milioane de euro, iar pentru acest an se aşteaptă o creştere de peste 10% a pieţei interne de profil.

Piaţă dominată de patru producători

Principalii producători sunt Coca-Cola HBC, Pepsi Americas, European Drinks şi Romaqua Group Borsec, care deţin, cumulat, 97,3% din valoarea internă a pieţei de profil şi 92,9% din volumul acesteia. Chiar dacă cei patru producători sunt dominanţi, luna trecută, în România a mai intrat o companie specializată în cola – RC Cola International, unul dintre liderii vânzărilor din Statele Unite ale Americii.

„Intenţionăm să plasăm produsul pe piaţa din România alături de brandurile mari existente deja. Astfel, ne-am propus ca în primul an al dezvoltării să aducem produsul în 15.000 de magazine la nivel naţional“, a declarat Francis Lamprea, directorul general al companiei. Producătorul american mizează pe preţuri cu 15% mai mici decât cele practicate de Coca-Cola şi de Pepsi în România.

Compania se va concentra iniţial pe brandul cola, urmând a introduce pe piaţa locală şi alte categorii de băuturi răcoritoare. Americanii vor investi, în următorii trei ani, aproximativ două milioane de euro pentru a poziţiona noul sortiment de cola pe piaţa din România.

De ce are cola alt gust în străinătate?

Mulţi ne-am întrebat de ce o Coca-Cola din România nu are acelaşi gust cu una din Bulgaria sau din Croaţia, de exemplu. Diferenţa de gust este dată în funcţie de îndulcitorul folosit. „Băuturile au acelaşi concentrat de cola, iar apa este tratată identic.

În România şi în ţări precum Germania, Elveţia sau Austria se foloseşte zahărul pentru îndulcire, în schimb în Bulgaria, Serbia sau Croaţia se foloseşte ca îndulcitor glucoza fructoză din porumb“, ne-a declarat Marian Naiman, directorul de calitate al Coca-Cola HBC România şi Moldova.

Diferenţe de gust există şi la alte sucuri, precum Mirinda sau Fanta. În cazul acestora, explicaţia este dată de concentraţia de fructe conţinută. „De exemplu, într-o ţară precum Grecia, Fanta are o concentraţie mult mai mare de portocale decât cea produsă în ţara noastră“, a conchis Marian Naiman.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite