Clădirile office, singurele profitabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe piaţa spaţiilor de birouri a avut deja loc prima tranzacţie din acest an
Pe piaţa spaţiilor de birouri a avut deja loc prima tranzacţie din acest an

Dacă sectorul terenurilor a înregistrat cele mai mari scăderi, cel mai puţin atins de criza imobiliară a fost segmentul de birouri. În ultimii doi ani preţul terenurilor a scăzut cu 80%, iar cel al locuinţelor cu aproximativ 50 de procente.

Despre piaţa terenurilor se poate spune că a fost domeniul cu cele mai mari scăderi, care au dus la o gripare totală. Preţurile pe acest segment de piaţă s-au diminuat dramatic, cu procentaje ce au atins în unele cazuri şi 80%.

Circuitul scăderilor, atât al preţurilor cât şi al tranzacţiilor, pe piaţa terenurilor a fost primul consemnat în piaţa imobiliară autohtonă. Terenurile rămân în continuare produsele cele mai greu tranzacţionabile.

Locuinţele, o piaţă la jumătate

Destul de zdruncinat a fost şi sectorul rezidenţial, în care totul s-a întâmplat cu o viteză extraordinară. Începutul anului 2008, aducea preţuri mai mult decât astronomice pentru orice fel de locuinţă. „Anul 2008 a fost efervescent, bun pentru piaţă, dar 2009 a fost anul de cumpănă pentru segmentul rezidenţial din România.

Scăderile de preţ au fost dramatice pe segmentul locuinţelor noi, de peste 30% din martie până în decembrie. Astfel, s-a ajuns de la o medie de 1.500 de euro pe metru pătrat la sub 900 de euro pe metru pătrat", explică Vlad Vlăsceanu, organizatorul târgului imobiliar Timon.

În cazul apartamentelor „comuniste", cifrele vorbesc de la sine. Astfel, în 2008, o garsonieră se putea vinde şi cu exorbitantul preţ de peste 70.000 de euro. În prezent o aceeaşi garsonieră nu valorează mai mult de 30.000 de euro. „Dacă despre 2008 putem spune ca a fost un an ce a înregistrat foarte mici diminuări, marea majoritate fiind în ultimul trimestru al anului, anul 2009 a reprezentat un an şoc pentru industria de real estate", confirmă şi Ştefan Gheorgiu, director comercial al Willbrook Management International.

Comercialul, între stand-by şi anulări

Un alt sector afectat de recesiune a fost cel comercial, unde în anul 2008 planurile marilor investitori erau mai măreţe decât se arăta în bilanţul sfârşitului de an 2009. Spre exemplu, doar jumătate din centrele comerciale anunţate pentru anul trecut au fost şi finalizate. La începutul lui 2009 dezvoltatorii anunţau livrarea a peste 20 de proiecte, cu un total de 835.000 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, respectiv 274.000 în Bucureşti şi 561.000 în ţară, potrivit unui studiu realizat de către compania de consultanţă imobiliară Colliers International.

În cele din urmă, numai 57% din suprafaţa centrelor cu data de livrare anunţată pentru 2009 a fost efectiv finalizată în Bucuresti şi numai 13% în ţară. Pe ultimul loc în clasamentul celor mai afectate segmente ale pieţei imobiliare urmează piaţa office, care s-a lăsat cel mai greu atinsă de recesiune. Asta nu înseamnă că acest sector nu a avut şi el de suferit, însă scăderile au fost mult mai restrânse aici faţă de restul segmentelor imobiliare.

Birourile, start bun în 2010

„Pentru piaţa spaţiilor de birouri, anul 2010 a început cu semne bune: o tranzacţie de peste 9.000 de metri pătraţi şi reînnoirea unui contract de închiriere pentru alţi 8.000 de metri pătraţi", aşa sună primele ştiri din acest an din piaţa birourilor, iar vocile din piaţă susţin că vor mai urma şi alte astfel de tranzacţii.

Cu toate acestea, rata de neocupare este încă una destul de mare, cel puţin în Bucureşti, unde ea se ridica la aproximativ 16% la sfârşitul anului trecut. 2008 a fost un an care a avut influenţă aproape zero pentru spaţiile de birouri, ele fiind atunci pe un trend crescător. Abia în toamna anului 2009 recesiunea începea să aducă probleme şi pieţei office.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite