Cinci malluri noi în Bucureşti, până în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a fost considerat un an al boomului în retail, 2006 nu a adus nimic nou pe piaţa mallurilor în Capitală. Specialiştii pieţei imobiliare spun că nici anul acesta nu va aduce schimbări

Deşi a fost considerat un an al boomului în retail, 2006 nu a adus nimic nou pe piaţa mallurilor în Capitală. Specialiştii pieţei imobiliare spun că nici anul acesta nu va aduce schimbări semnificative. Cu toate acestea, ei se aşteaptă ca până în 2009 numărul de metri pătraţi scoşi la închiriere în mallurile bucureştene să se tripleze.

Adriana Neagu, consultant în cadrul departamentului Research al companiei DTZ, spune că, în prezent, Capitala României are cea mai mică suprafaţă medie de spaţiu comercial pe cap de locuitor dintre marile oraşe ale Europei Centrale şi de Est, de numai 0,07 metri pătraţi. Lucrurile se vor modifica însă semnificativ în următorii doi ani. Primul semn îl dă Bucureşti Mall. Anul acesta, suprafaţa sa va fi sporită cu încă 8.000 de metri pătraţi. O altă noutate pe piaţă va fi apariţia primului centru comercial bucureştean ridicat din temelii, şi nu realizat pe baza unei foste structuri a vechiului regim. Este vorba despre Băneasa Shopping City, care ca fi gata în 2008 şi va avea o suprafaţă totală de 65.000 de metri pătraţi. Proiectul este situat în sectorul 1 al Capitalei, sector care până în 2009 va beneficia de cea mai mare ascensiune pe segmentul imobiliar al spaţiilor comerciale. Nu întâmplător, pentru că statisticile arată că aici locuiesc bucureştenii cu cele mai mari venituri şi tot aici se concentrează zonele rezidenţiale de lux. Tot în această zonă va fi gata în 2009 proiectul Promenada, dezvoltat de Raiffeisen Evolution şi care în momentul finalizării va scoate pe piaţă peste 33.000 de metri pătraţi. Sun Plaza, Liberty Mall sau Cotroceni Park sunt celelalte centre comerciale de mari dimensiuni care, în maximum doi ani, vor scoate la închiriat aproximativ 155.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale, în condiţiile în care stocul actual de astfel de spaţii, şi care se va menţine aproximativ acelaşi şi în 2007, este estimat la circa 123.000 de metri pătraţi.

Pornind de la aceste realităţi, specialiştii din imobiliar estimează că piaţa chiriilor din marile centre comerciale se va menţine constantă până în preajma anului 2009. În prezent, nivelul acesteia este de circa 25 de euro pe metru pătrat.

Chirii şi de patru ori mai mari se obţin însă în locaţiile foarte centrale, precum bulevardele Magheru şi Bălcescu, Calea Victoriei sau Calea Dorobanţilor. Spaţiile comerciale disponibile în aceste zone sunt limitate. În Capitală, doar patru centre comerciale au o suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite