Cimentul şi vata izolantă, vânzări bune şi în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar şi în aceste condiţii, producătorii de materiale de construcţii estimează că, în linii mari, piaţa va stagna. Lucrările de infrastructură sunt speranţa marilor constructori pentru acest an. Banii europeni ar putea impulsiona piaţa de prefabricate pentru uz industrial.

Materialele termoizolante sunt şi ele catalogate cu şanse serioase de a înregistra creşteri ale vânzărilor în acest an. Producătorii sunt prudenţi, însă, în estimări.

Cu toate acestea, costurile mari ale gazelor ar putea duce la o preocupare sporită pentru izolarea locuinţelor. Lucrările de renovare, vor domina piaţa de construcţii în 2009.

Plusul de ciment, cât producţia unei fabrici

Dacă vor demara proiecte mai mari de infrastructură în 2009, vânzările de ciment vor creşte substanţial. Ioan Crângaşu, director executiv CIROM, crede că avansul faţă de anul trecut va fi de cel puţin 15%.

„Vânzările de ciment vor creşte sigur la fel ca şi cele de agregate. Lucrările de infrastructură vor aduce acestor pieţe un plus de cel puţin 10%”, estimează Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii.

Acest avans ar însemna că în 2009 se va vinde cu un milion de tone mai mult ciment. Or, aceasta este capacitatea anuală de producţie a unei fabrici moderne.

Producătorii nu transmit, însă, acelaşi optimism. „Există o cerere importantă de ciment şi pentru finalizarea noilor clădiri de birouri. Realizarea acestora depinde de politica investitorilor. Progresul proiectelor de infrastructură ar putea avea un impact pozitiv asupra industriei construcţiilor”, spun reprezentanţii Holcim România.

Lafarge estimează o stagnare a pieţei sau, cel mult, o creştere uşoară. Izolarea termică a clădirilor anul trecut a fost mult sub estimările producătorilor din piaţă. „Faţă de anul 2007, piaţa chiar a cunoscut un regres de 5%. Sperăm ca în acest an evoluţiile să fie mult mai bune.

Piaţa de vată izolantă este mai puţin expusă riscului unor scăderi în acest an”, crede Adrian Garofeanu, director comercial Knauf Insulation.

El preconizează că lucrările de renovare vor implica şi o izolare a locuinţelor pentru reducerea facturilor la gaze. „Piaţa aceasta are un potenţial foarte mare în România, dar nu pe timp de criză”, punctează Garofeanu.

Pariu pe calitate

„Calitatea noilor construcţii va conta mai mult. Beneficiarii devin din ce în ce mai exigenţi. Aceasta implică o izolare termică şi fonică superioară a clădirilor”, crede Raluca Mihăilă, director marketing Saint Gobain Isover. Investiţiile în infrastructură vor presupune în primul rând crearea unor reţele adecvate de transport a apei.

Prefabricatele şi ţevile la mare căutare

Producătorii de ţevi, atât de PVC cât şi de fibră de sticlă sau de oţel mizează pe câştiguri record în acest an.

Reprezentanţii Romstal anunţau cinci ani consecutivi de creşteri exponenţiale în domeniu. România suferă la acest capitol, mai mult de jumătate din reţeaua de apă necesitând lucrări de reabilitare.

Pe lângă producătorii de ţeavă vor avea de câştigat şi cei de prefabricate din beton „Va fi cerere pentru tuburi de beton, canalizări, cămine, staţii de epurare sau traverse de poduri”,arată Georgescu.

„Estimăm creşteri de prefabricate pentru drumuri, poduri, tuburi, reţele de canalizare şi produse gen pavele", afirmă Dan Căprioară, director Elpreco.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite