Chiriile birourilor europene,cu 13% mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiriile birourilor europene,cu 13% mai mici
Chiriile birourilor europene,cu 13% mai mici

Chiriile proprietăţilor din Europa vor scădea în acest an, în medie, cu 13,4%. Valoarea acestora se va stabilza în prima jumătate a anului 2010

Citiţi şi

Revenire pe piaţa office londoneză

În timp ce în restul continentului, chiriile sunt stabile sau în scădere,Londra se menţine pe primul loc în Europa, cu chirii prime previzionate să crească în 2010, mai ales datorită stocului mic. Acest fenomen urmează unei
scăderi de 17%, ce urmează a fi înregistrată până la sfârşitul anului 2009, conform unui studiu realizat de compania internaţională de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. „În centrul Londrei, preţurile s-au ajustat foarte prompt, dată fiind expunerea acestui segment la declinul din domeniul financiar. Chiriile londoneze au scăzut dramatic în 2008-2009, în timp ce piaţa de birouri din alte zone ale Europei a avut un răspuns mult mai lent. Acum, când yield-urile încep să se aşeze şi pieţele arată primele semne de revenire, Londra deschide, din nou, calea”, spune Martin Davis directorul departamentului de cercetare al DTZ din Marea Britanie.

Diminuări de 35% în Dublin

Raportul evidenţiază amploarea scăderii chiriilor în Europa în 2009, cu o medie de minus 13,4% pentru întreg anul, mai pronunţată decât estimarea companiei din luna mai, de  minus11,9%. „Am previzionat declinuri pronunţate pentru chiriile birourilor din Londra şi Paris, între 17% şi 23%, care au dus la o corecţie a preţurilor, aşa cum s-a întâmplat şi pe piaţa birourilor din Spania, precum pieţele din Barcelona şi din Madrid, cu scăderi cu 23%, respectiv 24%. În Dublin scăderile înregistrate sunt de 35%. În Europa Centrală şi de Est scăderea gradului de ocupare pe piaţa de birouri a fost deosebit de pronunţată”, declară Tony McGough, Global Head of Forecasting al DTZ.

Există şi preţuri corecte

În plus, reprezentanţii companiei consideră că cinci dintre marile pieţe de birouri ale Europei au ajuns deja la valori corecte ale chiriilor. Astfel, în pieţe care au întârziat procesul de corecţie, cum ar fi Muenchen, Hamburg şi Roma se prevăd în continuare scăderi ale chiriilor,care nu vor atinge valori corecte pe parcursul anului 2010. „Frankfurt, Düsseldorf, Madrid, Barcelona, Paris La Defense, Copenhaga, Amsterdam, Haga şi Varşovia vor constitui al doilea val de pieţe ce ating valori corecte. Aceste oraşe urmează London City, London West End, Paris CBD, Berlin şi Sydney, care au deschis procesul global de corecţie a preţurilor. Având în vedere minimumul istoric atins deja de ultimele, ele oferă investitorilor randamente foarte interesante pe termen mediu şi lung", opinează Tony McGough.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite