Chiriile magazinelor de pe Bulevardul Magheru rivalizează cu cele din Rue Neuve din Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chirii lunare de până la 150 de euro pentru un metru pătrat fac din magazinele din centrul Capitalei unele dintre cele mai scumpe centre comerciale europene. Bulevardul Magheru, Calea Victoriei şi

Chirii lunare de până la 150 de euro pentru un metru pătrat fac din magazinele din centrul Capitalei unele dintre cele mai scumpe centre comerciale europene. Bulevardul Magheru, Calea Victoriei şi Calea Dorobanţi sunt doar cu puţin mai ieftine decât cele mai faimoase străzi din Moscova sau Bruxelles.

Potrivit unui raport privind piaţa imobiliară din Bucureşti, realizat de compania americană Jones Lang LaSalle, comercianţii din Capitala României plătesc unele dintre cele mai ridicate chirii din Europa. Astfel, Bucureştiul ocupă a treia poziţie în topul oraşelor cu cele mai scumpe artere centrale. El este întrecut doar de capitala Rusiei şi de capitala Uniunii Europene. În Moscova, chiriile depăşesc 200 de euro pe metrul pătrat, iar cele din Bruxelles trec de pragul celor 150 de euro.

În centrele comerciale de tip mall chiriile variază între 30-70 de euro pe metru pătrat pe lună. "Densitatea spaţiilor comerciale din România este de 25 mp/1.000 de locuitori, în timp ce media europeană ajunge la 170 de mp/1.000 de locuitori.

În aceste condiţii, României îi lipseşte o ofertă adecvată pe segmentul de retail. Şi Bucureştiul, cu o densitate de 82 mp/1.000 de locuitori se află în urma altor capitale din Europa Centrală şi de Est, precum Varşovia - 592 mp/1.000 locuitori, Praga - 548 mp şi Budapesta - 461 mp", a declarat conform NewsIn, Troy Javaher, director of business development capital markets al companiei Jones Lang LaSalle.

Chirii în scădere

Reprezentanţii firmei americane estimează pentru următorii doi sau trei ani o creştere de patru ori a ofertei de centre comerciale, dacă vor fi finalizate toate cele 30 de proiecte care sunt anunţate în întreaga ţară. Dintre aceste, zece complexuri comerciale vor fi dezvoltate în Bucureşti.

"Poate că nu vor fi livrate toate aceste proiecte, aşa că nu vom şti exact care este suprafaţa închiriabilă disponibilă în următorii 2-3 ani. Cert este că oferta va pune presiune pe chirii, care ar putea să se mai reducă", a precizat Javaher. În opinia sa, după finalizarea proiectelor anunţate ar putea apărea fenomenul de supraofertă, iar cei mai avantajaţi jucători vor fi cei care au intrat primii pe piaţă.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite