Cererea de ciment a depăşit capacităţile de producţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele fabrici au întrerupt livrările, din lipsă de material, altele apelează la stocurile multianuale Creşterile explozive din industria construcţiilor au adus producătorii de ciment în

Unele fabrici au întrerupt livrările, din lipsă de material, altele apelează la stocurile multianuale

Creşterile explozive din industria construcţiilor au adus producătorii de ciment în faţa unei situaţii nemaiîntâlnite: cererea este, în această perioadă, atât de mare, încât capacităţile au fost depăşite. Iar statisticile sunt date peste cap: vânzările raportate au ieşit, în cifre, mai mari decât producţia totală.

Marile fabrici de ciment din România - cum ar fi cele de la Bicaz, Fieni, Medgidia sau Hoghiz - au fost nevoite să întrerupă uneori livrările, pentru că nivelul cererii a fost mai ridicat decât propriile capacităţi de producţie. De altfel, şi din datele deţinute de patronatul din industria cimentului (CIROM) reiese că vânzările au fost mai mari chiar decât producţia, ceea ce înseamnă că s-a apelat la stocurile multianuale.

Directorul executiv al CIROM, Ion Crângaşu, a declarat ieri, pentru "Adevărul", că fabricile fac acum eforturi susţinute pentru creşterea capacităţilor de producţie, fiind necesare investiţii de ordinul sutelor de milioane de euro.

Producătorii, nevoiţi să investească în modernizare

"În primele şase luni din acest an, vânzările au crescut cu 54% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, ajungând la 4,6 milioane de tone, în timp ce creşterea producţiei a fost de 43%, însumând 4,5 milioane de tone de ciment clasic, tip Portland. În cazul cimentului alb sau din alte categorii, creşterea producţiei a fost de 15%-20%", ne-a declarat Ion Crângaşu.

Oficialul CIROM a mai precizat că "producătorii români au destule disponibilităţi financiare, dar şi manageriale, pentru a susţine creşterea necesară a capacităţilor de producţie. Cu siguranţă, programele de dezvoltare pentru anii următori ale companiilor cu acest profil vor suferi modificări substanţiale, în sensul că investiţiile se vor direcţiona cu prioritate către creşterea capacităţilor de producţie.

Şi sunt necesare fonduri de câteva sute de milioane de euro pentru a dezvolta capacităţile morilor şi cuptoarelor de ciment, plus celelalte instalaţii şi echipamente necesare". Reprezentantul CIROM a mai arătat că întreaga capacitate de producţie a României s-ar putea ridica la 10 milioane de tone pe an dacă acest trend de creştere anuală se va menţine la peste 20%.

Deocamdată, "producătorii urmăresc cu deosebită atenţie proiecţiile privind bugetul de stat, unde sunt prevăzute marile investiţii în infrastructură şi construcţii pentru următorul an", conchide Ion Crângaşu.

Campionii consumului se află în sudul ţării

Potrivit estimărilor principalilor producători, cel mai mare consum de ciment se regăseşte în partea de sud a ţării, dar şi în vest, şi în est s‑au înregistrat rate de creştere superioare în acest an. În sud - mai ales în zona Capitalei - sunt, de altfel, şi cele mai substanţiale creşteri din sectorul de construcţii. "Cererea a fost intensă atât la cimentul livrat în saci, cât şi la cel vrac, iar solicitanţii sunt în principal distribuitorii de ciment, dar şi producători particulari de materiale de construcţii", ne-au declarat reprezentanţii companiei CarpatCement.

Ei estimează că piaţa cimentului a crescut în perioada 2004-2006 cu peste 50%, ceea ce - exprimat în volume - înseamnă aproximativ două milioane de tone. "Dacă creşterea medie anuală din 2007 până în 2011 va fi de aproximativ 15%, atunci, în 2011, piaţa cimentului va ajunge la 14 milioane de tone.

Deja se observă că în perioadele de vârf capacităţile de producţie sunt depăşite din cauza sezonalităţii. Consumul de ciment pe piaţa internă (exprimat în kg/capita) a fost în 2006 de 334 kilograme, iar în 2007 estimăm că va ajunge la 385 kilograme".

CarpatCement îşi va dubla producţia

Oficialii CarpatCement ne-au mai declarat că "vom devansa proiectele de investiţii pentru creşterea capacităţilor, în aşa fel încât la finele anului 2011 să le dublăm. Estimăm că investiţiile necesare pentru acest proiect sunt de aproximativ 100 de milioane de euro. Ar putea exista, până atunci, perioade scurte de timp în care să nu fim în măsură să satisfacem integral cererile din ce în ce mai mari ale pieţei".

Holcim va finaliza proiectul Câmpulung în 2008

"În perioada 1999 - 2005, fabrica de ciment din Câmpulung a beneficiat de investiţii care totalizează 50 de milioane de euro. Modernizarea capacităţilor de producţie din Câmpulung va fi finalizată în 2008, ca urmare a unei investiţii de 120 de milioane de euro", ne-au declarat reprezentanţii Holcim Romania. De curând, compania a deschis şi o staţie ecologică de betoane în Pantelimon - rezultatul unei investiţii de trei milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite