Cererea de betoane, la un nivel minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile companii din piaţă trimit angajaţii în şomaj şi speră la scăderi ale vânzărilor de doar 10%. În primele trei luni ale acestui an, în piaţă s-a consumat cu 40% mai puţin beton, comparativ cu anul precedent, potrivit estimărilor Holcim România.

Vinovată pentru această situaţie nu este numai vremea, ci şi, în egală măsură, declinul activităţii de construcţii din sectorul rezidenţial. „Din ultimul trimestru al anului trecut, am început să resimţim dificultăţile pe care le întâmpină clienţii noştri la încasarea contravalorii lucrărilor efectuate, într-un context în care le este mai greu să acceseze finanţările bancare”, admite Bruno Roux, director Lafarge Agregate şi Betoane.

În acest context, alegerea colaboratorilor a devenit de maximă importanţă. „Verificăm atent calitatea clienţilor. Dacă nu pot plăti, nu le mai poţi livra”, declară Markus Wirth, director general Holcim România.

Ameninţaţi cu şomajul

Scăderea masivă a cererii pentru beton a dus la închiderea unui număr important de staţii, în special în nordul ţării şi în Bucureşti. Angajaţii au fost trimişi de luni bune în şomaj tehnic, iar dacă situaţia nu se va schimba, aceştia riscă să-şi piardă locul de muncă.

Holcim a trimis acasă, pentru o perioadă nedeterminată, mai mult de un sfert dintre angajaţii din staţiile de betoane. Din cele 20 de staţii pe care le deţine compania în România, şapte, toate din regiunea de nord, produc la capacitate redusă; în acelaşi timp, două staţii din Bucureşti, construite anul trecut, nu au mai fost date în folosinţă.

În aceste puncte de lucru, 60 de angajaţi au fost trimişi temporar în şomaj tehnic, prin rotaţie, până când piaţa va reveni la cererea iniţială. Numărul total de angajaţi Holcim din producţia de betoane este momentan de 250. În cazul Lafarge, în sezonul rece, când nu sunt lucrări, o parte dintre angajaţi intră în concediu de odihnă.

Dacă perioada rece se prelungeşte, aceştia intră în şomaj tehnic. Anul acesta au intrat în somaj tehnic mai mulţi angajaţi decât în mod normal, atât din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, cât şi din pricina faptului că în piaţă, mai ales în Bucureşti, dezvoltatorii au devenit prudenţi în a lansa noi proiecte imobiliare. „Chiar şi aşa, nu am optat pentru reduceri de personal suplimentare faţă de planificările noastre anuale”, spune Roux.

Scenariu sumbru

Pentru acest an, Lafarge şi-a propus o stagnare a vânzărilor de betoane. Aceasta, ca urmare a programului de optimizare a afacerilor şi a lansării de noi poduse. Sunt cei mai optimişti. Holcim speră ca piaţa de betoane să respecte ritmul de scădere preconizat pentru întreaga piaţă de materiale de construcţii, respectiv 10%.

Cei de la General Beton sunt tranşanţi în această problemă. „Cererea din acest domeniu este mult mai mică decât în anii precedenţi. Vânzările de betoane ar putea fi diminuate până la sfârşitul acestui an cu aproximativ 40%”, crede Ghiţă Frumosu, director vânzări General Beton.

Estimarea are la bază, paradoxal, o atitudine optimistă faţă de activitatea din construcţii. „Sunt câteva proiecte mai vechi care asigură cererea de betoane, iar din mai cred că vor demara multe din proiectele de infrastructură”, spune Frumosu. Piaţa autohtonă are un volum de 10-12 milioane metri cubi, beton produs in staţii mari, excluzând cantităţile produse direct pe şantier.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite