Centralele termice, sub presiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centralele termice, sub presiune
Centralele termice, sub presiune

Producătoriii de echipamente şi sisteme termice aşteaptă toamna, în speranţa că vânzările vor creşte.Produsele economice, cu preţuri cuprinse între 1.700 şi 2.100 de lei, sunt cele mai solicitate în acest an. În 2008, o pondere importantă o deţineau centralele performante.

Încă de la sfârşitul anului trecut, jucătorii din piaţă au resimţit o constrângere asupra nivelului tarifar al sistemelor de încălzire. „Există o presiune constantă, mai ales de la începutul anului, asupra preţului produselor, în special din cauza scăderii cererii din partea clienţilor şi asta pentru că puterea lor de cumpărare a scăzut“, declară Alexandru Eftimiu, director regional al Diviziei Termotehnice a companiei Bosch.

Stocuri mari, preţuri diminuate

Un alt factor care a determinat scăderea preţurilor a fost reprezentat de faptul că stocurile erau foarte mari în luna ianuarie a acestui an.

„Preţurile s-au diminuat considerabil şi pentru că mulţi importatori au început anul cu stocuri supradimensionate care, pentru a evita o criză de lichidităţi, au trebuit vândute chiar şi prin renunţarea la o parte importantă din profit“, mai spune Eftimiu.Prin urmare, ponderea cea mai mare în piaţă o au în continuare segementele middle şi low, în fiecare însă făcându-se simţită o scădere a indicelui preţurilor.

Procentajul de scădere al pieţei centralelor termice este aproape comparabil cu cel de diminuare al întregului volum al pieţei româneşti. „Spre exemplu, în primul semestru al anului 2009, Viessmann înregistrează o scădere a cifrei de afaceri cu aproximativ 40% faţă de aceeaşi parioadă a anului trecut. Această scădere este pe fondul scăderii pieţei per ansamblu cu 50% faţă de 2008“, spune Valentin Nan, coordonator marketing al companiei.

Şi dacă până acum vânzările au lăsat de dorit, marii producători şi importatori de sisteme de încălzire aşteaptă toamna pentru a scoate centralele din rafturi. „În al doilea semestru aşteptăm, odată cu apropierea toamnei,  o remediere a vânzărilor de centrale termice. Chiar dacă nu sunt şanse să mai atingem nivelul vânzărilor din 2008, sperăm să redresăm o parte cât mai mare din deficitul primului semestru“, susţine Valentin Nan.

Putere de cumpărare scăzută

A face economie este principala preocupare a potenţialilor cumpărători, deoarece nivelul veniturilor populaţiei a scăzut odată cu recesiunea. „Două mari probleme au apărut chiar de la finele lui 2008: diminuarea vânzărilor, cauzată de scăderea puterii de cumpărare, precum şi a resurselor de finanţare, dar şi devalorizarea leului“, este de părere Sebastian Enache, director de marketing al companiei Köber, producătorul centralelor Motan. Aşadar, segmentul de piaţă economic este cel ce determină şi va determina în continuare cele mai mari vânzări.

O altă speranţă a producătorilor de astfel de produse sunt ansamblurile rezidenţiale demarate la sfârşitul anului trecut. „Proiectele imobiliare începute la sfârşitul lui 2008 şi începutul acestui an mai pot aduce o remediere a vânzărilor. Imobile în care antreprenorii vor prefera să instaleze centrale şi alte materiale de construcţii cu un raport calitate/preţ cât mai avantajos astfel încât preţul de vânzare obţinut să fie cât mai mic“, explică Enache.

Anul viitor poate fi cel care va aduce un plus acestui segment de piaţă. „Sunt speranţe ca în anul 2010 şi situaţia economică din ţara noastră să-şi revină într-o oarecare măsură. De aceea, este de aşteptat ca de anul viitor să crească iarăşi consumul,implicit şi investiţiile în echipamente termice“, este de părere Valentin Nan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite