Cel mai vechi sistem de răcire, din nou la modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai vechi sistem de răcire, din nou la modă
Cel mai vechi sistem de răcire, din nou la modă

Răcirea prin pereţi, folosită cândva de egipteni, reprezintă acum una dintre soluţiile de top. Costul minim al montării unui astfel de sistem începe de la 20 de euro pe metru pătrat, dar poate depăşi uşor şi 150 de euro, în funcţie de complexitatea dotărilor.

Una dintre ofertele de răcire prin pereţi, Aquatherm Climasystem, este oferită de compania Romstal. Întrucât prin apelarea la această soluţie se ajunge la suprafeţe de răcire mari, temperatura poate fi menţinută la un nivel mai scăzut decât în cazul altor soluţii, mişcarea aerului fiind mult redusă.

Sistemul de răcire în perete poate fi montat în stratul de tencuială sau în spatele panourilor din gips carton, în cazul pereţilor cu tencuială uscată.

Grosimea de montaj, incluzând distribuitorul, şina de montaj şi conexiunile, nu depăşeşte 24,5 milimetri. Climasystem poate fi integrat în plafoane suspendate, tencuieli uscate cu plăci de gips carton sau tencuieli umede. Greutatea redusă, de numai 2,5 kilograme pe metru pătrat, incluzând conţinutul de apă, nu afectează designul elementelor de plafon.

Această soluţie poate fi furnizată şi de cei care montează instalaţii de răcire prin pardoseală. „Variantele din această categorie au avantajul de a avea o durată mare de viaţă, sunt mai sănătoase, au un mai mare grad de siguranţă şi consumă cam o cincime din energia înghiţită de un aparat de aer condiţionat“, spune  Gabriel Sofronie, director tehnic Margas Construct.

Soluţii de lux

Alte produse utilizate din ce în ce mai des pentru răcirea încăperilor sunt ventiloconvectoarele. Ele se pretează în primul rând pentru spaţiile cu ferestre foarte mari, până la pardoseală, precum  showroomuri, clădiri de birouri cu faţade de sticlă sau magazine cu vitrine.

După montajul în şapă, doar grila mai rămâne vizibilă. Calitatea acesteia are o greutate consistentă asupra preţului produsului. „Preţul variază în funcţie de lungime şi de tipul de grilă: aluminiu natural sau colorat, inox sau lemn natural. Cele mai ieftine modele presupun costuri de 620 euro plus TVA“, spune Gabriela Urbanschi, reprezentant Decorad Industrie.

Compania oferă produse cu o înălţime de 8,5 centimetri, o lăţime de 17 centimetri şi patru variante de lungimi. Accesoriile pentru automatizare depind de dispunerea echipamentelor în clădire şi de opţiunile beneficiarului.

Acesta poate opta fie doar pentru încălzire , fie doar pentru răcire sau pentru ambele. Într-un bloc rezidenţial, unii locatari pot avea doar aer cald, iar alţii doar aer rece.

Aer condiţionat de pardoseală

O altă soluţie scumpă este reprezentată de aparatele de aer condiţionat de pardoseală, care pot ajunge la valori de aproximativ 1.300 de euro, potrivit lui Andrei Rusu, administrator al distribuitorului online climatizaretermice.ro.

„Acestea sunt căutate în special de către cei care nu au posibilitatea de a apela la altă soluţie“, punctează Rusu. Sunt şi produse din această categorie comercializate cu preţuri între 2.000 şi 2.400 de lei. Florin Vasile, administrator al unei societăţi similare, romclima.ro, spune că la produse scumpe mai pot fi adăugate aparatele de aer condiţionat tip casetă. 

Ele au avantajul unei bune direcţionări a aerului şi un preţ mediu este de 3.000 de lei. Nu pot fi montate, însă, în orice locuinţă. În primul rând, e necesar să existe un tavan fals. În topul vânzărilor ca volum sunt aparatele de proastă calitate. Cele care au clasă energetică C sunt cele mai căutate.

„Oamenii nu prea ştiu în ce constă diferenţa dintre produse. Trebuie luat în considerare faptul că freonul pentru produsele ieftine se consumă mai repede, aparatele nu sunt deloc silenţioase şi se strică uşor în timp. Aerul rece împrăştiat suferă şi la categoria uniformitate“, afirmă Rusu. 

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite