Cât mă costă o casă-termos?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuinţele pasive reduc la minimum cheltuielile cu manopera, bătăile de cap legate de izolaţie şi termenele de finalizare. Asta dacă depăşesc bariera psihologică a tradiţionalismului autohton. Unul din elementele de bază al acestui tip de construcţie este reprezentat de  cofrajele dintr-un polistiren special. Acestea costă circa 8.000 de euro.

Fundaţia necesară unei astfel de case este clasică. Costurile presupuse de construcţia fundaţiei variază între 100 şi 150 de euro pe metru pătrat.
Pentru o casă de 100 de metri pătraţi veţi investi aşadar în fundaţie între 10.000 şi 15.000 de euro. Avantajele acestor case ţin de faptul că pierderile de căldură sunt reduse la maximum.

Pentru construcţia unei case pasive trebuie întâi să stabiliţi clar care este suprafaţa pe care vreţi să desfăşuraţi acest edificiu. Ulterior va fi necesar să faceţi o vizită unui arhitect care să vă ajute să concepeţi un proiect după visele dumneavoastră.

„Acest tip de case nu limitează deloc imaginaţia arhitecţilor. Polistirenul se taie uşor, iar produsele pe care le importăm noi se îmbină atât pe orizontală, cât şi pe verticală", precizează Cătălin Franga, administrator al distribuitorului abcconstructiipasive.ro.

Atenţie la materiale!

Cu acest proiect mergeţi la una dintre firmele specializate în acest sens. Franga sfătuieşte posibilii clienţi să fie foarte atenţi la calitatea polistirenului şi la tipul de îmbinări care poate fi realizat.

„Dacă e nevoie de multe îmbinări cu lemn în timpul construcţiei, aceasta arată că există riscul ca pereţii să nu reziste mult în timp", spune el. Furnizorul de cofraje de polistiren va stabili exact cantitatea de care aveţi nevoie, iar aceasta vă va fi livrată cu camionul. Transportul este plătit separat. În medie, acesta costă aproximativ 1.700 de euro, deorece materialele sunt aduse din Germania.

Structuristul, om de bază

Structuristul este cel care va avea un rol deosebit în aceste proiecte. El va face legătura între cofraje şi armăturile din fundaţie şi va avea grijă ca totul să fie bine legat.

„Orice inginer din domeniu a executat construcţii în cadre. Sunt simple, trebuie doar precizat că acesta este tipul de proiect pe care-l aveţi", declară Franga. El precizează că firmele precum cea pe care o administrează pot trimite un om care să supravegheze evoluţia lucrării în timp. Structuristul va stabili şi care este cantitatea necesară de fier sau cea de beton necesar pentru umplerea pereţilor.

Preţuri variabile

Elementele utilizate nu au costuri fixe. Elementul căruia îi poţi stabili cel mai greu preţul final este betonul utlizat. Dacă doriţi să realizaţi o casă de acest tip la Domneşti, de exemplu, este necesar un beton de tip monolit cu piatra mică, astfel încât să se poată umple toate formele cofrajului pierdut.

„Preţurile diferă în functie de clasa betonului solcitat pentru că la acelaşi proiect, am întâlnit proiectanţi care au recomandat patru clase diferite de beton", spune Lucian Ghecov, reprezentant vânzări Alas România. Preţurile variază aşadar între 265 şi 350 de lei pe metru cub. Franga spune că pentru o casă de o sută de metri pătraţi sunt necesari aproximativ 20 de metri cubi
de beton.

La aceasta se adaugă şi oţelul necesar armăturii. Pentru o casă cu dimensiunile precizate este nevoie de trei tone de oţel beton. Petru Todoran, director executiv ARDIMET, spune că acum e o perioadă bună pentru a cumpăra oţel pentru construcţii, deoarece, pe fondul lipsei cererii, preţul este unul bun, dar şi stabil, respectiv 375 de euro pe tonă. Veţi investi în fier aşadar peste 1.200 de euro. Cofrajele costă între 30 şi 35 de euro pe metru pătrat. „Pentru o casă de 100 de metri pătraţi, costul cofrajelor este de circa 7.790 de euro", afirmă Franga.

După execuţia pereţilor, trebuie să aplicaţi un adeziv special cu inserţie de fibră de sticlă, apoi gletul de faţadă. „Noi am realizat un calcul din care reiese că preţul total pe care îl plăteşti pentru aceste construcţii care include toate elementele necesare este de 250 de euro pe metru pătrat", adaugă adminsitratorul siteului abcconstructiipasive.ro.

40.000 De euro. Aceasta este valoarea totală la care veţi ajunge în cazul în care doriţi să aveţi o casă pasivă. Preţul nu include şi achiziţia terenului unde va fi amplasată construcţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite