Casele „economice“ se ieftinesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constructorii oferă bonusuri, precum mobilarea unei camere, în speranţa de a atrage cumpărători. Locuinţele pe structură metalică sau de lemn nu sunt foarte căutate de clienţii din România, cu toate că preţul pe metru pătrat a scăzut cu aproximativ 150 de euro faţă de 2008.

În preţ sunt incluse şi o serie de bonusuri, oferite de firme pentru a atrage clienţii. Printre acestea se numără mobilarea unei camere. „Oamenii sunt foarte interesaţi, întreabă de aceste case construite din lemn, doar că nu au bani lichizi. Cred că în 2009 putem vinde mai multe case de acest tip“, speră Andrei Constantinescu, asociat al Elmet Construct.

În plus, preţurile în continuă scădere ale terenurilor pot aduce multe alte construcţii de acest tip. „Cred că vor veni mai multe comenzi în timp pentru genul acesta de lucrări, pentru că sunt mulţi tineri care deţin sau pot procura uşor un teren, iar o variantă de construcţie ieftină le poate părea atractivă“, spune Constantinescu.

Casele pe structură metalică reprezintă un segment foarte restrâns din piaţa de construcţii. „Deşi românii au o reticenţă faţă de acest gen de produse,  noi am realizat acest tip de case deoarece angajaţii de la vânzări primeau multe cereri în acest sens. Mentalitatea românilor reprezintă principala greutate în comercializarea acestui produs“, explică Marian Pârvu, director general al Arcelor Mittal Constrution.

Românii, mai atenţi la calitate

În ceea ce priveşte construcţia unei case cu cofraje termoizolante, oamenii sunt ceva mai receptivi. Şi asta pentru că polistirenul se bucură de o mai largă recunoaştere. „Românul a înţeles ceva în ultimele luni. Dacă tot dă un ban, trebuie să-şi cumpere un lucru mai bun“, susţine Marin Cruţescu, director general Amvic.

Clienţii care cumpără cofraje termoizolante, doresc, în proporţie de 40%, tipul celor cu care se realizează construcţii pasive, pentru a plăti doar 15% la întreţinere, faţă de vecinul care are o locuinţă clasică, potrivit lui Cruţescu.

Dacă îţi construieşti un imobil pe structură metalică, avantajul este reprezentat de cheltuielile reduse cu încălzirea, potrivit companiilor din domeniu.

„Preţul de vânzare pe care l-am calculat împreună cu partenerii noştri este de 400 de euro pe metru pătrat. Acesta nu include terenul şi branşamentul, ci numai casa la cheie. În casele pe care le-am conceput noi, am ales să utilizăm radiatoarele electrice, având în vedere că nu e nevoie ca acestea să funcţioneze mult timp pentru a încălzi încăperea“, afirmă Pârvu.

De la începutul anului, Pârvu spune că a avut 12 cereri pentru achiziţionarea unor case de acest tip, dintre care două au fost livrate. În prezent lucrează pentru o a treia comandă.

Speranţa e în Prima Casă

„Oricât de mult s-ar mai ieftini casele construite pe structură clasică, nu pot ajunge la nivelul pe care l-am stabilit noi, respectiv 400 de euro pe metru pătrat. Mai sperăm la o colaborare şi cu un dezvoltator în curând“, opinează reprezentantul Arcelor Mittal Construction. Programul „Prima Casă“ aduce speranţe în toate segmentele pieţei imobiliare. Producătorii de case „economice“ nu fac excepţie de la această regulă.„Cred în programul Prima Casă, cred că va demara bine la o dobândă de 5,7% şi la un salariu de minimum 2.500 lei pe lună.

Familiile vor dori case, locuinţe mai mici ca suprafaţă, însă corespunzător izolate termic şi dotate cu instalaţii“, susţine Marian Cruţescu. „Ar fi o variantă, dar acest program nu cred că va cuprinde casele nou construite în acest an. Cred că în primă fază vor fi epuizate casele deja construite sau aflate în diverse faze de lucru. Există un stoc mare în acest sens“, adaugă Pîrvu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite