Casa care nu ia foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa care nu ia foc
Casa care nu ia foc

Un rol foarte important în protecţia unei construcţii împotriva focului îl joacă materialul din care aceasta este realizată. Pe piaţă sunt mai multe materiale de construcţii pentru care producătorii garantează rezistenţă maximă la foc, de aproximativ trei ore.

Plăci marca Rigips tip RF, RFI, Glasroc Ridurit, Glasroc Riflex, Ytong sunt doar cateva denumiri ale unor produse care pot fi folosite fără grija că vor alimenta un incendiu.

„Multe dintre aceste produse nu sunt nici măcar cu mult mai scumpe decât cele clasice, iar faptul că sunt destul de nou apărute pe piaţă le face să respecte şi alte standarde.

Acest lucru  le face foarte uşor de montat, iar preţul manoperei este mai mic“, spune Mariana Borcea,  asistent tehnic al Diviziei Rigips Saint Gobain Construction Products Romania. Plăcile cu fibră de sticlă sunt printre puţinele materiale de construcţii care rezistă la foc până la trei ore.

De exemplu, în cazul plăcilor de gips-carton RF sau RFI, folosite la realizarea pereţilor de compartimentare, a tencuielilor şi a plafoanelor false, „rezistenţa este dată de tocătura din fibră de sticlă conţinută, precum şi de un tratament special aplicat la exterior“, explică Mariana Borcea.

Tot fibra de sticlă creşte rezistenţa la foc şi în cazul Glasroc Ridurit, din ipsos armat, plăci care permit protecţia structurilor metalice la foc fără costuri deosebite. Glasroc Riflex este o altă placă de ipsos armat cu fibre de sticlă. „Deosebit de elastică, fără condiţii speciale de pregătire a montajului, ea se foloseşte în spaţii de interior pentru realizarea pereţilor sau a plafoanelor false curbe“ spune Borcea.

Bca-ul, printre cele mai rezistente

În ceea ce priveşte blocurile de zidărie, în dezbaterea BCA versus cărămidă, producătorii Ytong spun că materialul fabricat de ei este cel mai rezistent la foc.

„Blocurile de zidărie Ytong sunt realizate din materii prime naturale şi se încadrează în clasa de reacţie la foc A1 – material incombustibil şi neinflamabil, constituind o barieră împotriva extinderii focului“, detaliază Mircea Sibana - Product Manager Ytong. Materialul  ajunge până la 180 de minute rezistenţă la foc pentru un zid cu o grosime de numai 15 centimetri, menţinându-şi capacitatea de izolare, etanşeitate, rezistenţă şi stabilitate.

„În consecinţă, nu apar fisuri în material, iar rosturile şi îmbinările rămân intacte, dilataţia blocurilor fiind minimă“, completează Sibana. Astfel, focul şi fumul nu pot pătrunde şi în celelalte părţi ale construcţiei. Rezistenţa la foc în construcţii reprezintă proprietatea elementelor clădirii de a nu permite trecerea gazelor fierbinţi sau a flăcărilor şi de a nu degaja gaze inflamabile.

„Dacă pereţii nu permit apariţia unui curent de aer, datorită limitării volumului de oxigen, viteza de ardere scade, iar în anumite condiţii, focul chiar se poate stinge de la sine“, explică product Managerul Ytong. Din punct de vedere al rezistenţei la foc, elementele de construcţii depind direct de materialele din care se execută şi se caracterizează prin gradul de combustibilitate şi limita rezistenţei la foc.

Combustibilitatea unui material sau element de construcţii reprezintă capacitatea acestuia de a se aprinde şi de a întreţine arderea. Limita de rezistenţă la foc este perioada de timp în care un element de construcţie supus unui incendiu îşi păstrează stabilitatea şi variază între 30 şi 180 de minute.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite