Carrefour îşi pierde preşedintele executiv şi îl câştigă pe Arnault ca acţionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea grupului francez este estimată la peste 39 miliarde de euro Cel mai bogat om din Franţa şi preşedinte al grupului francez LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, Bernard Arnault,

Valoarea grupului francez este estimată la peste 39 miliarde de euro

Cel mai bogat om din Franţa şi preşedinte al grupului francez LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, Bernard Arnault, împreună cu fondul său personal de investiţii, Colony Capital, au achiziţionat aproape 10% din acţiunile Carrefour pentru 4 miliarde de euro. În acelaşi timp, preşedintele boardului director, Luc Vandevelde, a demisionat.

Acum Arnault este cel de-al doilea cel mai mare acţionar al lanţului de magazine franţuzesc, după familia Halley, care deţine 13% din pachetul de acţiuni şi 20% din drepturile de veto. Luc Vandevelde va fi înlocuit în funcţie de un membru al familiei Halley, Robert Halley. Purtătoarea de cuvânt a grupului Carrefour, Aurelie Launay, nu a dorit să dea nicio explicaţie despre motivul plecării lui Vandevelde de la cârma celui de-al doilea cel mai mare lanţ de supermarketuri din lume după Wal-Mart Stores, după doi ani pe funcţie. În schimb, Arnault nu se sfieşte să declare că atât el, cât şi Colony Capital colaborează cu un alt acţionar al grupului Carrefour, Axon Capital, care deţine 0,7% din pachetul de acţiuni. În plus, purtătorul de cuvânt al miliardarului francez, Olivier Labesse, a declarat că venirea lui Arnault în rândul acţionarilor Carrefour nu are nicio legătură cu plecarea lui Luc Vandevelde.

Demisia lui Vandevelde nu are legătură cu noii investitori

Schimbările i-au încântat pe investitori, dar şi pe analişti, care estimează că mişcările din cadrul companiei franceze fac din Carrefour un jucător activ şi că efectele se vor resimţi asupra preţului acţiunilor, care au crescut cu 2,5% sau 1,35 de euro. Ceea ce înseamnă că cine ar dori să liciteze pentru Carrefour ar trebui să vină cu o ofertă de peste 39 miliarde de euro, sumă la care este evaluată compania, transmite Reuters. În plus, acesta ar trebui să primească binecuvântarea familiei Halley, lui Arnault şi a firmei Colony Capital.

Cu toate acestea, zvonurile cu privire la o preluare a Carrefour circulă încă de când Vandevelde a fost concediat, în ianuarie, de familia Halley din funcţia de preşedinte al companiei lor de investiţii, după ce şi-a exprimat interesul pentru o vânzare a lanţului de supermarketuri. Motivul invocat pentru schimbarea lui Vandevelde a fost faptul că viziunile strategice ale celor două părţi sunt total diferite, deşi Halley sunt cei care l-au adus, în 2004, la conducerea Carrefour. Luc Vandevelde a servit şi ca preşedinte al retailerului Promodès, pe care Carrefour l-a cumpărat în 1999 şi care a aparţinut tot familiei Halley. Bernard Arnault şi compania Colony Capital, condusă de miliardarul Tom Barrack, ar dori să se alăture familiei Halley şi conducerii Carrefour pentru a valorifica şi mai mult grupul francez şi au afirmat că sunt investitori pe termen lung. "Este o investiţie industrială strategică", a afirmat purtătorul de cuvânt al celor două companii. Cu toate acestea, analiştii cred că fondul de investiţii Colony Capital ar putea forţa retailerul european să-şi capitalizeze activele imobiliare prin vânzarea proprietăţilor şi apoi să le închirieze grupului Carrefour. Colony a mai folosit o tactică asemănătoare şi în cazul altor investiţii cum ar fi compania hotelieră franceză Accor şi lanţul de restaurante Buffalo Grill.

Carrefour nu are niciun supermarket în Statele Unite

Mişcările din cadrul Carrefour sunt parte a cutremurului care a lovit sectorul de retail european. Asta pentru că mulţi retaileri şi-au îmbunătăţit operaţiunile după mulţi ani de neperformanţă, iar competiţia pentru câştigarea consumatorilor este din ce în ce mai acerbă. În ultimii 10 ani, cei mai mari retaileri din Europa s-au extins prin deschiderea de noi magazine în economiile în plină expansiune din Europa de Est, Asia şi America Latină şi au adoptat noi strategii globale în comparaţie cu cele ale companiilor americane. Carrefour are mai mult de 12.000 de supermarketuri în 29 de ţări, dar niciunul în SUA, scrie "The Wall Street Journal". În schimb, investitorii americani şi firmele administrator de fonduri cu capital de risc sunt dornici să cumpere companii mari şi se îndreaptă spre sectorul de retail european. În ciuda profiturilor nu foarte mari, jucătorii de pe piaţa cu amănuntul sunt o ţintă atractivă pentru investitori, mai ales pentru portofoliul foarte mare de active imobiliare şi a fluxului stabil de capital.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite