Cărămida dictează gradul de izolare şi rezistenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocurile ceramice pline oferă casei rezistenţă vreme de câteva sute de ani. În schimb, cele cu goluri izolează indiferent de temperatura de afară şi creează un ambient constant în interior. La construcţia unei locuinţe, conservatorii preferă sistemele standard, bazate pe cărămidă. Întrebarea este ce folosim: cărămidă plină sau cu locaşuri?

Ambele tipuri standard au avantaje şi dezavantaje. „Pentru ridicarea unei locuinţe unifamiliale, este mai ieftină soluţia cu blocuri ceramice cu goluri”, spune Iulian Mangalagiu, director general Ceramica SA, companie care produce cărămida Brikston. Avantajele acestei soluţii sunt reprezentate de preţul pe metru cub de zidărie mai mic, precum şi rezistenţa mare la compresiune şi factori termici.

Şi consumul de mortar la ridicarea pereţilor este mai redus decât în cazul altor tipuri de cărămizi. Blocurile ceramice cu goluri verticale, la care procentul acestora ajunge la 50%, au greutate mică pe metru cub, aproximativ 800 kilograme. În plus, se montează rapid, pentru că au dimensiuni mari - pot fi de opt ori mai mari faţă de o cărămidă plină.

Nu în ultimul rând, acestea sunt foarte bune izolatoare, astfel încât, pentru un zid cu o grosime de 37,5 centimetri, nu mai este nevoie de o termoizolare suplimentară pentru a fi asigurat confortul termic în locuinţă. „Cumulat cu faptul că materialul este permeabil la vaporii de apă şi permite pereţilor să respire, rezultă o casă sănătoasă”, detaliază Mangalagiu. Din aceeaşi categorie fac parte şi cărămizile eficiente, cu un procent de goluri de 30%. Acestea sunt ceva mai ieftine, dar au o greutate ceva mai mare, de aproximativ 1050 kilograme pe metrul cub.

Material universal

Şi cărămizile Porortherm scad costurile unei construcţii – aceasta, nu doar din punctul de vedere al ridicării clădirii, ci şi al cheltuielilor ulterioare cu energia termică. „Pereţii din blocuri ceramice şi planşeele ceramice menţin căldura în interiorul casei, pe timpul iernii, dar şi aceleaşi diferenţe de temperatură prin capacitatea de acumulare a căldurii”, explică Rodica Margarit, Product&Quality Manager Wienerberger.

Cărămizile pline au, în schimb, avantajul unei rezistenţe foarte mari la compresiune. Dezavantajele sunt reprezentate de greutatea crescută - aproximativ 1650 kilograme pe metrul cub - şi de costul ridicat pe metrul cub de zidărie. „Indiferent de model, toate blocurile ceramice Brikston pot fi folosite la construcţii pe zidărie sau ca panouri de umplutură la cadre”, spune Iulian Mangalagiu. Mai mult de atât, cărămida plină şi cea eficientă pot fi utilizate netencuite şi se pretează astfel pentru garduri, grătare în exterior etc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite