CEZ deţine 100% din subsidiarele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEZ deţine 100% din subsidiarele din România
CEZ deţine 100% din subsidiarele din România

CEZ a finalizat preluarea pachetelor de 19% deţinute de Electrica la subsidiarele sale CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, se arată într-un comunicat postat pe site-ul grupului ceh de utilităţi.

Suma totală plătită de CEZ pentru pachetele achiziţionate de la Electrica este de 145,36 milioane de euro.

CEZ a anunţat în iunie că îşi exercită opţiunea de cumpărare a participaţiilor acţionarilor minoritari în cele două societăţi, potrivit contractului de privatizare din 2005 prin care CEZ a preluat 51% din Electrica Oltenia, o filială a Electrica, care apoi s-a divizat în activitatea de distribuţie şi cea de furnizare a energiei.

Anterior operaţiunii, CEZ avea câte 51% din fiecare firmă, Electrica 19% iar Fondul Proprietatea 30%.

Totodată, grupul ceh a plătit Fondului Proprietatea 229,59 milioane de euro pentru acţiunile la CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare. Astfel, suma totală plătită de CEZ pentru a deţine integral cele două societăţi este de 374,95 milioane de euro.

CEZ a achitat în 2005 suma de 62,8 milioane de euro pentru achiziţia directă a 24,62% din capitalul Electrica Oltenia, iar în urma unei majorări de capital de 103,6 milioane de euro a ajuns la o deţinere de 51%.

În Romania, compania CEZ mai este implicată în realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, cu o participaţie de 9,15% în compania de proiect, alături de Nuclearelectrica şi alte cinci companii private.

De asemenea, în parteneriat cu Termoelectrica, compania cehă vrea să realizeze un grup nou la centrala de la Galaţi.

În Dobrogea, CEZ construieşte cel mai mare parc eolian terestru din Europa, cu o capacitate de 600 de MW, investiţie totală de 1,1 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite