Bursa regională de energie întârzie încă un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursa regională de energie întârzie încă un an
Bursa regională de energie întârzie încă un an

Operatorul pieţei de electricitate din România, OPCOM, nu va deveni o platformă regională mai devreme de anul viitor. Oficialii OPCOM estimează că bursele de profil din România şi Ungaria ar putea fi cuplate la jumătatea anului 2010.

Operatorul pieţei de electricitate din România, OPCOM, încearcă de mai bine de doi ani să devină centrul tranzacţiilor din sud-estul Europei. În vara anului 2007, Transelectrica, forul tutelar al OPCOM, a semnat un parteneriat cu compania Nord Pool, care administrează bursa omonimă din nordul Europei, pentru a adapta infrastructura OPCOM la cerinţele pieţei regionale.

„Implementarea platformei a fost finalizată, iar facilităţile sale depăşesc ţinta regională. Condiţiile tehnice pentru cuplarea pieţelor există. Costurile totale ale acestui proiect au fost de circa patru milioane de euro“, au declarat, pentru „Adevărul“, reprezentanţii operatorului.

Totuşi, pentru ca România să devină nodul tranzacţiilor regionale cu energie, trebuie ca toate statele din zonă să aibă pieţe spot, cu livrare în ziua următoare, care să poată fi cuplate. Însă, în acest moment, o astfel de platformă nu există decât în România (Piaţa Pentru Ziua Următoare - PZU), care reprezintă circa 10% din piaţă.

OPCOM a câştigat, anul trecut, licitaţia pentru implementarea unei pieţe spot pe bursa de profil din Ungaria. Până în prezent însă, singurul pas a fost obţinerea licenţei, iar lipsa finanţării întârzie finalizarea proiectului. Totuşi, reprezentanţii
OPCOM estimează că bursa maghiară va deveni operaţională primăvara viitoare, pentru ca, la jumătatea anului 2010, cele două pieţe să poată fi cuplate.

Miza nu mai este preţul

Până în urmă cu circa şase luni, electricitatea era mai ieftină în Bulgaria, în Serbia şi în Ungaria decât în România. „Acum, criza a nivelat preţurile mai bine decât a reuşit să o facă piaţa regională“, au mai spus reprezentanţii OPCOM. Astfel că înfiinţarea unei burse regionale nu mai are drept miză electricitatea mai ieftină care ar veni în România dinspre Balcani. ;

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite