Bursa de Valori, în uşoară revigorare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile listate au recuperat 1,89% în şedinţa de tranzacţionare de vineri. Pe o lichiditate de 3,4 milioane euro, toţi indicii de la Bucureşti au închis vineri pe verde, ajutaţi de creşterile înregistrate pe pieţele de capital din Asia.

Bursa a încheiat săptămâna de tranzacţionare în creştere, cu toate că bilanţul ultimelor cinci şedinţe indică un regres. Astfel, după patru zile de scăderi, acţiunile listate la BVB au recuperat, în medie, 1,89%, în ton cu evoluţiile de pe pieţele externe.

 “Optimismul s-a datorat revenirilor de pe bursele asiatice, care s-au reflectat şi pe pieţele de capital din Europa, precum şi în deschiderea burselor americane”, explică Adrian Bărbulescu, broker la Prime Transactions.

La ora închiderii şedinţei de la Bucureşti, principalii indici bursieri europeni scădeau uşor, deşi înregistraseră creşteri pe parcursul întregii zile.

Astfel, indicele FTSE al celor mai importante 100 de acţiuni listate la Londra scădea cu 0,23%, iar indicele DAX, reprezentativ pentru piaţa din Frankfurt, pierdea 0,3%. Totodată, indicele CAC40, reprezentiv pentru piaţă de capital pariziană, scădea cu 0,67%.

În schimb, bursele emergente din Europa Centrală şi de Est înregistrau la ora închiderii tranzacţiilor la BVB creşteri cuprinse între 0,27% şi 4,83%.

La Bursa de la Bucureşti titlurile blue chips au recuperat vineri 0,8%, în timp ce în segmentul celor cinci societăţi de investiţii financiare indicele BET-FI a câştigat 2,3%. În plus, emintenţii din sectorul energetic şi-au adjudecat o apreciere medie de 1,87%.

BRD, cel mai lichid emitent

Lichiditatea a coborât cu 10% în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, până la 13,2 milioane lei (3,4 milioane euro). Cel mai mare rulaj din piaţă a fost atras de tranzacţiile cu acţiuni BRD, ce au totalizat 2,8 milioane lei.

La finalul zilei, un titlu BRD era cotat cu 7,85 lei/acţiune, în urcare cu 0,64%. Au urmat tranzacţiile cu acţiuni Petrom (SNP), în valoare de 2,4 milioane lei. Ultima operaţiune cu titluri SNP a fost perfectată la preţul de 0,1680 lei/acţiune, cu 1,18% mai puţin faţă de referinţă.

Al treilea rulaj al pieţei a revenit tranzacţiilor cu acţiuni SIF Moldova (SIF2), care, pe un rulaj de 0,9 milioane lei, s-au scumpit cu 2,7%, până la 0,57 lei/titlu.

Tranzacţii mari pe piaţa de obligaţiuni

Pe piaţa obligaţiunilor au fost transferate 6.629 de titluri, valoarea tranzacţiilor cumulând 0,8 milioane lei. Obligaţiunile emise de Banca Comercială Română (BCR09) au generat un rulaj de 0,5 milioane lei, în urma vânzării a 6.300 de titluri, în vreme ce schimburile cu 329 de bonduri emise de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) au totalizat 306.887 lei.

Tranzacţii în scădere

Lichiditatea pieţei Rasdaq a coborât la numai 0,7 milioane lei (0,18 milioane euro), în şedinţa de vineri. Indicele principal al fostei pieţe electronice, Rasdaq-C, a scăzut cu 0,76%, iar la categoria de bază schimburile au totalizat 0,6 milioane lei.


Cel mai mare rulaj a revenit acţiunilor Armax Gaz Mediaş (ARAX), care s-au scumpit cu 2,61%, până la cotaţia de 0,0667 lei, în urma unor schimburi de 0,2 milioane lei, iar titlurile Urbis Armături Sanitare Bucureşti (URBI) au câştigat 42,85%, la 2 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite