Bucureştiul forjează pentru atragerea megainvestiţiei VoestAlpine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au constituit un grup de lucru interguvernamental pentru a-i convinge pe austrieci că litoralul românesc este potrivit pentru dezvoltarea unui combinat siderurgic de mare capacitate.

Autorităţile au constituit un grup de lucru interguvernamental pentru a-i convinge pe austrieci că litoralul românesc este potrivit pentru dezvoltarea unui combinat siderurgic de mare capacitate. Investiţia ar aduce, dintr-un foc, miliarde de euro.

"O asemenea investiţie nu trebuie pierdută, nu avem voie să o pierdem", ne-a declarat la sfârşitul săptămânii trecute ministrul pentru Comerţ şi IMM, Ovidiu Silaghi. Este prima referire a unui reprezentant al guvernului cu privire la megainvestiţia anunţată de grupul austriac VoestAlpine - un combinat siderurgic de cinci milioane de tone.


După cum a arătat recent "Adevarul", investiţia este agabaritică: numai costul combinatului este de minimum cinci miliarde de euro, dar la această sumă trebuie adăugate şi investiţiile conexe, de câteva miliarde de euro.

Ministrul Silaghi a confirmat informaţiile noastre, potrivit cărora săptămâna trecută au avut loc la Bucureşti primele discuţii între echipa VoestAlpine şi un grup de lucru interministerial, constituit la nivelul guvernului român.

"Acest grup trebuie să-i ofere investitorului austriac toate datele necesare, să-i dea răspunsurile la toate întrebările pe care le are, pentru ca, în iunie, conducerea companiei să poată lua decizia finală", spune Ovidiu Silaghi, şeful grupului interministerial.


Austriecii vor răspunsuri rapide


"Constituirea grupului de lucru arată că suntem extrem de interesaţi de această investiţie", spune Monica Bărbuleţiu, preşedintele Agenţiei Române de Investiţii Străine. Semnalul autorităţilor era, de altfel, obligatoriu, în condiţiile în care bulgarii au aruncat mănuşa, încă de luna trecută, anunţând lupta pentru atragerea miliardelor de euro.

"VoestAlpine analizează posibilitatea de a construi fabrica în Bulgaria şi aşteaptă sprijin din partea statului", plusa premierul bulgar, Serghei Stanişev, după o întâlnire cu reprezentanţii companiei austriece. De asemenea, săptămâna trecută, emisari ai VoestAlpine au avut o întâlnire la vârf cu guvernul Ucrainei, cea de-a treia ţară luată în calcul pentru amplasarea combinatului.

Concurenţa este puternică, fiecare ţară având avantaje şi dezavantaje. Spre exemplu, dacă românii au ca principal avantaj canalul Dunăre - Marea Neagră (prin care se face legătura cu Linz, unde e compania-mamă), ca dezavantaj este lipsa unui teren compact de aproape 1.000 de hectare la preţ rezonabil (un dezavantaj pe care, se pare, îl au şi bulgarii).


Ucrainenii, chiar dacă nu sunt membri UE, vin cu avantajul terenului "de la stat". Se anunţă aşadar câteva luni de foc. Şi austriecii au tot interesul să obţină cât mai repede "răspunsurile" relevante, pentru că au programat ca viitorul combinat să devină funcţional din 2012-2013. (Cristian Ştefan)

>> Depunem toate eforturile necesare, pentru că nu avem voie să pierdem o asemenea investiţie
Ovidiu Silaghi,
ministrul pentru comerţ

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite