Creşte rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşte rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti
Creşte rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti

Rata totală de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a atins în primul semestru al anului 13%, ceea ce reprezintă cel mai mare grad de neocupare din ultimii cinci ani, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă imobiliară Colliers International.

"Cererea slabă, corelată cu cea mai mare suprafaţă de spaţii de birouri livrată într-o perioadă de şase luni, au condus la o rată totală de neocupare de 13%, situaţie neobişnuită pentru piaţa din Bucureşti care a înregistrat o rată de neocupare aproape nulă în ultimii ani", se arată în raportul Colliers.

Potrivit sursei citate, piaţa spaţiilor de birouri a înregistrat un nivel scăzut de cerere în primele şase luni ale anului 2009. Doar 26.500 mp au fost închiriaţi în această perioadă, în scădere cu 80% faţă de prima jumătate a anului 2008, distribuiţi în mod egal între zona centrală, semi-centrală şi periferică.

"Spre deosebire de anul trecut, când pre-închirierile au fost răspunzătoare pentru mai mult de 80% din cerere, prima jumătate a anului 2009 nu a înregistrat tranzacţii de pre-închiriere, criza financiară amânând planurile de expansiune ale multor companii", se mai spune în raportul Colliers.

Zona cea mai căutată pentru spaţii de birouri a fost zona centrală, iar cele mai importante categorii de chiriaşi au fost, ca şi în trecut, instituţiile financiare, companile de IT şi auto.

De asemenea, numeroase companii care au pre-închiriat spaţii în urmă cu un an sau doi au căutat să-şi reducă costurile sub-închiriind o parte din spaţiul pe care îl aveau la dispoziţie.

"Chiriile au înregistrat o scădere medie de 10 - 20% în primul semestru, chiriaşi căutând să-şi renegocieze contractele în această perioadă (...) Astfel, proprietarii sunt în prezent dispuşi să ofere chiriaşilor stimulente importante (termene de închiriere mai scurte, chirii reduse pentru primii ani, luni cu chirie gratuită, sume oferite pentru amenajarea birourilor) pentru a se asigura de grade înalte de închiriere", se precizează în raport.

Potrivit Colliers, nivelul chiriilor variază între 18 şi 20 de euro/mp în zona centrală, 14 - 18 euro/mp pentru zona semicentrală şi 10 - 14 euro/mp pentru spaţiile de birouri de la periferie.

Stocul total de spaţii de birouri a trecut pragul de un milion (1.067.000 mp) la sfârşitul lunii iunie, 245.000 mp fiind livraţi în primul semestru.

În primele şase luni ale anului au fost scoase pe piaţă cu 25% mai multe spaţii de birouri decât în întreg anul 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite